Hlavní obsah

Ostuda rumunské premiérky: v Podgorici řekla, že je v Prištině

Z ostudy kabát má rumunská premiérka Viorica Dancilaová, která se ve středu v hlavním městě Černé Hory Podgorici rozplývala nad tím, že může být na návštěvě v Prištině, což je ovšem metropole Kosova. Rumunská média a rakouská agentura APA připomněly, že to zdaleka není první mezinárodní trapas šéfky rumunské vlády.

Foto: Profimedia.cz

Viorica Dancilaová

Článek

Dancilaová na společné tiskové konferenci se svým černohorským protějškem Duškem Markovičem v Podgorici pronesla, že má radost z toho, že je „zde v Prištině”. Oficiální tlumočnice se sice pohotově pokusila nepříjemné „přeřeknutí” premiérky zaretušovat a „v Prištině” přeložila „v Podgorici”, avšak rumunskému tisku to neuniklo a nyní si kvůli tomu šéfku vlády „vychutnal”.

O postavení Kosova se vedou spory nejen na mezinárodní půdě, ale pro Balkán jde o extrémně citlivou a výbušnou záležitost. Srbsko Kosovskou republiku neuznává, nadále tuto oblast považuje za svou součást. Proti uznání samostatného Kosova vystupují zejména Srbsko, Rusko, Řecko, Španělsko, Kypr, Rumunsko nebo Slovensko.

Dokonce i jinak nesebekritická vládnoucí Sociálnědemokratická strana (PSD) shledala nutným, aby její mluvčí přiznal, že se premiérka dopustila „závažného diplomatického faux pas”. O něco později pak vláda z webu odstranila videozáznam tiskové konference v Podgorici.

V Rumunsku je Dancilaová považována za pouhou nastrčenou loutku šéfa PSD Livia Dragneyho, který se sám nemohl stát premiérem, protože byl pravomocně odsouzen za podvody. V Podgorici ale každopádně nešlo o její první nepříjemný diplomatický přešlap.

V červnu například při návštěvě estonského premiéra Jüriho Ratase si před kamerami nemohla vzpomenout na jméno svého hosta. Předtím v květnu zaskočila jiného hosta, předsedu chorvatské vlády Andreje Plenkoviče, když nepočkala na přehrání státní hymny jeho země. Loni se Dancilaová ještě jako europoslankyně vyznamenala, když v rozhovoru s novinářem označila Írán a Pákistán za členy Evropské komise, připomněla APA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám