Hlavní obsah

Ostatky ženy mrtvého polského prezidenta byly identifikovány

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Moskvě se v pondělí podařilo identifikovat ostatky manželky polského prezidenta Marie Kaczyńské. Zahynula při leteckém neštěstí se svým mužem a dalšími 94 lidmi. Z 96 obětí pádu polského Tupolevu Tu-154, na jehož palubě letěl i polský prezident Lech Kaczyński, jich bylo zatím identifikováno asi třicet.

Článek

Identifikace je komplikovaná, protože letadlo začalo po pádu hořet. Ve Smolensku navíc nebylo potřebné vybavení na odběr vzorků DNA. Další problém představují ruské zákony.

Agentura RIA Novosti uvedla, že ve smolenské márnici nebylo potřebné vybavení, aby se daly z těl odebrat vzorky DNA. Proto musela být těla obětí převezena do Moskvy vrtulníkem. Určit totožnost 64 těl bude zřejmě možné jen s využitím testů DNA.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Záchranáři odnášejí z místa neštěstí ve Smolensku rakev s jednou z obětí

Jen dvanáct těl bylo možné identifikovat okamžitě, u nich tomu napomohly identifikační průkazy a oblečení. Totožnost dvaceti dalších se podařilo zjistit ruským patologům. Polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová, která do Moskvy přiletěla už v neděli, novináře upozornila, že zjištění totožnosti a ohledání pozůstatků zemřelých osob bude komplikované.

Foto: Reuters

Květiny na místě pádu letadla

Podle ruských zákonů je nutné, aby byla těla neštěstí identifikována na ruské půdě, uvádí server RT. Zvláštním letadlem proto v noci přiletěli z Polska na moskevské letiště Domodědovo pozůstalí. Očekává se také, že doprovodí těla příbuzných na pietní cestě zpátky do vlasti.

Druhý letoun s pozůstalými by měl z Varšavy do Moskvy odletět během pondělního dopoledne. Už na první skupinu pozůstalých čekali psychologové a lékaři, kteří jsou i v hotelu Renessans, kde bydlí. Náklady spojené s jejich pobytem hradí ruská strana, zmiňuje ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám