Hlavní obsah

Orbán navrhl omezit pravomoci Evropského parlamentu

Budapešť

Maďarský nacionálně konzervativní premiér Viktor Orbán navrhl omezit pravomoci Evropského parlamentu (EP). Národním zákonodárným sborům by přisoudil právo zablokovat legislativní procesy EP, pokud by je shledaly v rozporu s kompetencemi členských států. Předseda maďarské vlády to v sobotu uvedl při projevu v Budapešti, informovala agentura DPA.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

"Ukázalo se, že parlament EU se ve vztahu ke kritériím evropské demokracie ocitl ve slepé uličce," řekl Orbán. Po vzoru Parlamentního shromáždění Rady Evropy by podle něj do EP měly napříště vysílat zástupce národní parlamenty. Dnes jsou europoslanci voleni v přímých volbách.

Orbán hovořil u příležitosti "dne nezávislosti", který maďaři slaví v souvislosti s odchodem posledního sovětského vojáka ze svého území 19. června 1991.

Soud EU zamítl žalobu Maďarska proti hlasování europarlamentu

Evropa

Europoslanci, Evropská komise (EK) i některé členské státy dávají dlouhodobě najevo obavy, že Orbánova vláda v Maďarsku omezuje nezávislost justice, médií či akademické svobody. Maďarsko námitky odmítá a často používá velmi ostrou protiunijní rétoriku.

Evropský parlament v roce 2018 bezprecedentně vyzval členské země k zahájení unijního řízení proti Budapešti. Žádal v něm prověřit, zda Orbánova vláda neporušuje evropské hodnoty stanovené unijním právem. Začátkem června Soudní dvůr EU zamítl žalobu, kterou se Maďarsko snažilo toto rozhodnutí napadnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám