Hlavní obsah

Orbán je kvůli migrantům připraven uzavřít maďarské hranice

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Pokud to bude nutné, Maďarsko je připraveno kvůli nelegálním migrantům uzavřít své hranice. V pravidelném diskusním pořadu rozhlasové stanice Rádio Kossuth to v pátek řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Na stole jsou všechny návrhy, včetně možnosti úplného fyzického uzavření hranic,“ uvedl Orbán. Maďarská vláda bude podle Orbána rozhodovat o dalších krocích příští týden po vyslechnutí návrhů ministra vnitra Sándora Pintéra.

Maďarsko zažívá největší nápor uprchlíků na společné hranici se Srbskem. Vlády obou zemí budou o této problematice jednat na společném zasedání začátkem července. „Není správné, že nám posílají uprchlíky přes hranice. Měli by je zadržet ještě na srbském území,“ řekl Orbán.

Předseda maďarské vlády také opětovně odmítl kvóty pro přijímání uprchlíků v jednotlivých členských zemích Evropské unie. Podle Orbána by centra pro běžence měla být vybudována na náklady EU, ale mimo hranice Unie. „Pokud by byla u vlády levice, v zemi by bylo několik stovek tisíc uprchlíků a za tři roky bychom ani nevěděli, zda jsme v Londýně, Paříži nebo v Budapešti,“ otřel se premiér o opozici.

Orbán vystoupení využil také k obhajobě vládní billboardové kampaně, která má oslovit uprchlíky slogany jako „Pokud přijedeš do Maďarska, nemůžeš vzít práci Maďarům“ nebo „Pokud přijedeš do Maďarska, musíš ctít naši kulturu“.

Hájí billboardovou kampaň

Předseda vlády řekl, že plakáty v maďarském jazyce jsou určeny především převaděčům. „Ekonomickým uprchlíkům i převaděčům musí být jasné, že Maďarsko je zemí, do které se jim nevyplatí cestovat. Uprchlíkům nemůžeme dát práci,“ uvedl a dodal: „Pokud k nám přijedou, musí dodržovat zákony.“ [celá zpráva]

Od začátku roku 2015 už překročilo maďarské hranice 54 tisíc nelegálních migrantů. Naprostá většina z nich pokračuje do dalších západních zemí.
Místopředseda vládní strany FIDESZ Lajos Kósa před časem varoval, že západní země mohou do Maďarska vrátit 150 až 200 tisíc uprchlíků. Maďarsko bylo totiž první zemí schengenského prostoru, kde jejich vstup zaznamenali. Mezi uprchlíky jsou především občané Kosova, Sýrie, Iráku, Afghánistánu a dalších zemí.

Krize na jihu Evropy

Středozemní moře jen za letošní rok podle odhadů překročilo přibližně 60 tisíc běženců.

Více než 1800 lidí zemřelo, což za dvacetinásobně víc než za stejné období vloni.

Loni získalo v zemích EU azyl přes 185 000 lidí. Ve srovnání s rokem 2013 to je nárůst skoro o polovinu, uvedl Eurostat. Nejvíce úspěšných žadatelů pocházelo z válkou zmítané Sýrie. 

ČR udělila azyl 765 osobám, většinou z Ukrajiny. Nejvíce uprchlíků přijalo Německo, Švédsko, Francie a Itálie, nejméně Estonsko, Lotyšsko a Chorvatsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám