Hlavní obsah

Opusťte vesnici, vyzvaly ruské úřady obyvatele poblíž Severodvinsku. Pak to odvolaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vojáci odložili plánovanou akci, kvůli které by museli obyvatelé obce Něnoksa nedaleko přístavu Severodvinsk opustit své domy. Úřady tedy odvolaly doporučení, aby lidé po nepovedené zkoušce rakety s jaderným zařízením na blízké střelnici vojenského námořnictva své domovy na přechodnou dobu opustili, napsala agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

V Severodvinsku stoupla po explozi radiace.

Článek

Lidé měli svá obydlí opustit během následujících hodin, vlak je měl odvézt nejpozději do středečních 04.00.

Proč úřady chtěly evakuovat jen jednu vesnici v okolí výbuchu, není jasné. Podle některých ruských médií by obyvatelé měli být pryč jen několik hodin a pak se údajně budou moci vrátit.

Gubernátor Archangelské oblasti Igor Orlov odmítl, že by se jednalo o evakuaci obyvatel. „Jsou to nesmysly, je to plánované,“ řekl. Souvisí to s pracemi ve vojenském zařízení.

„Obdrželi jsme oznámení od velitelství výcvikového střediska Něnoksy o plánovaných činnostech vojenských velitelských a kontrolních orgánů. V tomto ohledu byli obyvatelé Něnoksy požádáni, aby opustili vesnici,“ uvedla radnice.

Později ale vojáci zrušili práce, kvůli kterým měli obyvatelé obec vyklidit. „Ano, skutečně jsme byli informováni, že vojáci zrušili zítřejší (středeční) akce, kvůli kterým se chystal odjezd obyvatel,” řekl Interfaxu mluvčí úřadů v Severodvinsku.

Lékaři odjeli do speciálního centra

Server Dvina Segodňa s odvoláním na své zdroje napsal, že v noci odletělo z postižené oblasti letadlo do Moskvy a v něm bylo deset lékařů, kteří poskytovali pomoc obětem výbuchu. Lékaři spolu s oběťmi exploze měli být odvezeni do lékařských center pro výzkum důsledků onkologických a biofyzikálních chorob, aby byli vyšetřeni.

Ruská státní meteorologická služba uvedla, že úroveň radiace v Severodvinsku minulý čtvrtek krátkodobě stoupla až šestnáctinásobně.

Objevily se také informace, že v oblastní nemocnici v Archangelsku, kde se léčili zranění po výbuchu, zapečetili vše, čeho se dotkli, a lékaři museli podepsat závazek o mlčenlivosti.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek přiznalo, že při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u Severodvinsku nastal výbuch a požár, které si vyžádaly pět mrtvých a neupřesněný počet zraněných. Tvrdilo ale, že „žádné látky do atmosféry neunikly a radiace byla v normě“.

Nechalo však uzavřít Dvinský záliv. Podle nejmenovaných zástupců vojenského námořnictva jde o preventivní opatření ohledně místního rybolovu, protože do těchto vod se mohlo dostat vysoce toxické raketové palivo. To se během tří čtyř týdnů natolik rozředí, že přestane být nebezpečné. Navíc vojáci potřebují čas, aby našli a vyzvedli z moře kusy poničené techniky nutné k vyšetření příčin čtvrteční nehody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám