Hlavní obsah

ON-LINE: Novomanželé William a Kate oslavují v královském paláci

Novinky, jky
Londýn
Aktualizováno

Když už jste nemohli být v pátek v Londýně a sledovat královskou svatbu na vlastní oči, redakce Novinek.cz vám ji umožnila prožít alespoň prostřednictvím on-line zpravodajství.

Článek

21:51 - Novinky.cz ponechají svatebčany jejich oslavám a končí on-line přenos ze svatebního dne.

21:50 - Během večeře promluví Williamův svědek princ Harry a také otec nevěsty Michael Middleton. Novomanželé stráví noc v Buckinghamském paláci

21:33 -  Novomanželka vydala prohlášení, v němž uvedla, že si den užili a pochválila počasí, které se nezkazilo.

21:00 - Vévodkyně z Cambridge na večeři změnila šaty. Má na sobě další model od Sarah Burtonové, která navrhovala i její svatební šaty. Kate má na sobě bílé saténové šaty bez ramínek.

20:39 - Na večeři, která v Buckinghamském paláci začíná v těchto chvílích, a následné párty bude vystupovat zpěvačka a textařka Ellie Gouldin. Podle některých informací budou novomanželé první tanec mít na cover verzi písně Boba Dylana Make You Feel My Love.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Novomanželé přijíždějí na večerní akci v Buckinghamském paláci

20:08 - Podle informací BBC opustila královna Alžběta II. královský palác. S manželem odletěla do svého sídla ve Skotsku.

19:13 - V okolí prostor, kde se svatba konala, bylo během pátku zadrženo 55 osob. Polovina z nich narušovala pořádek, například byli silně podnapilí. Zatčen byl ale také například muž, který sexuálně obtěžoval čtrnáctiletou dívku.

Foto: John Stillwell, Reuters

Cukrářky dokončují osmipatrový svatební dort.

19:07 - Na večeři, kterou pořádá otec ženich, princ Charles, by mělo být 300 hostů. Následovat bude taneční večer pro rodiny novomanželů a blízké přátele.

Proslýchá se, že princ Harry, bratr ženicha, chystá zábavu až do kuropění. Připravil prý na sobotu časnou snídani pro vytrvalce.

18:17 - Na odpolední slavnostní tabuli se podával cornwallský krabí salát na citronových palačinkách, kachna s ovocným čatní nebo roláda s kozím sýrem a karamelizovanými ořechy. Nechyběl uzený skotský losos nebo skotské langusty, servírovala se také křepelčí vejce s velšským celerovým salátem, uzená treska a nezbytný yorkshirský pudink.

18:03 -Britská královská svatba se stala terčem kritiky tádžického prezidenta Imomaliho Rachmona. Vytkl jí, že zakrývá problémy světa a že má i rysy totalitního režimu.

"Člověk má dojem, že není žádná hospodářská krize v Portugalsku, žádné sucho v jiných zemích, žádné problémy v jaderné elektrárně v Japonsku. Problémy nejsou, je jenom svatba století," řekl prezident jedné z nejchudších postsovětských zemí na setkání s představiteli civilní společnosti.

Foto: John Stillwell, Reuters

Detail osmipatrového svatebního dortu

17:01 - Ohlas na odpolední recepci vzbudil osmipatrový svatební dort. Je na něm 900 květinových ozdob. Autorkou je renomovaná cukrářská odbornice Fiona Cairnsová. Je složen ze 17 menších dortů.

Kromě toho byl na recepci i speciální čokoládový dort, který si vyžádal William.

Hostům vyhrávala dvorní harfenistka Claire Jonesová.

Foto: DYLAN MARTINEZ, Reuters

Detail zadní značky automobilu Aston Martin DB6 Mark 2, ve kterém jeli William a Kate, s nápisem Právě se vzali

16:49 - Na večeři pronese přípitek svědek ženicha, jeho bratr Harry. Spekuluje se, že bude v tradici podobných přípitků v Británii, tudíž velmi peprný. Večeře už se nezúčastní královna Alžběta II. s manželem. Britská média tvrdí, že proto, aby se mladí mohli více odvázat.

16:40 - Po recepci zamířili novomanželé do Clarens House v kabrioletu Aston Martin. Řídil William. Novomanželé si po svatbě odpočinou. Další program je čeká až v půl deváté večer, kdy Williamův otec, princ Charles, pořádá večeři.

Foto: DYLAN MARTINEZ, Reuters

Princ William a jeho žena, vévodkyně z Cambridge, odjíždí z Buckinghamského paláce v automobilu Aston Martin DB6 Mark 2.

15:10 - Hosté mají na stole 10 000 jednohubek, které připravil tým královského šéfkuchaře. Servíruje se také šampaňské Pol Roger NV Brut a svatební dorty.

15:00 - V Buckinghamském paláci začala slavnostní recepce, kterou pořádá královna. Účastní se jí 650 hostů.

14:40 - Z balkónu odešla královna Alžběta II. Postupně balkón opustili i novomanželé a další členové rodiny. Nyní začíná soukromý banket. Hostitelem je právě královna.

14:35 - Nad Buckinghamským palácem přelétla historická letadla a poté moderní stroje.

14:27 - Novomanželé vyšli na balkón královského paláce a před shromážděnými davy se políbili. Krátce a spíše nesměle. Po několika chvílích se políbili ještě jednou. Polibek na místě sledovaly desetitisíce lidí, další zhruba dvě miliardy jej viděly v televizních přenosech.

14:24 - Někdo odhrnul záclony od balkónu. Slavnostní chvíle se blíží.

14:18 - Bude-li dodržen časový harmonogram, lidé se Williama a Kate dočkají za sedm minut.

Foto: SUZANNE PLUNKETT, Reuters

Zpěvák Sir Elton John a jeho partner David Furnish

14:04 - Všichni nedočkavě čekají, až se na balkónu Buckinghamského paláce objeví William a Kate.

13:56 - Po očekávaném balkónovém momentu budou akce pokračovat po celý zbytek dne. Následovat bude recepce v paláci pro 650 lidí. Vést ji bude královna. Hosté byli vybráni z řad lidí obklopujících Williama a Kate v pracovním i osobním životě.

13:51 - Čekali jsme, zda to přijde a stalo se. Módní kritici přirovnali šaty, které si Kate nechala ušít, k těm, které na sobě měla americké herečka a potažmo monacká kněžna - Grace Kellyová.

13:46 - Britská policie zatkla v souvislosti se svatbou už 43 lidí. Zatím není jisté, zda byl život páru kvůli někomu ze zatčených v přímém ohrožení.

13:39 - Někdy okolo půl třetí bychom se měli dočkat prvního polibku před zraky až dvou miliard lidí. Pokud se páru nerozklepou nohy v tento moment, tak už asi nikdy.

13:33 - Zkrácené video ze svatby jistě stojí za to, abyste si ho pustili a oživili si kouzelnou atmosféru.

13:27 - Princ William a Kate Middletonová společně vstupují do královského paláce. Královna a její manžel je budou brzy následovat.

13:24 - Princ Harry si užíval mávání, jako kdyby svatba byla jeho. Davy lidí to však ve studeném počasí velmi potěšilo.

13:22 - Davy lidí doslova šílí. A mladý pár nepřestává zářit. Britská bulvární média si rýpla, že to Williamovi ve slavnostní vojenské čapce sluší přece jen více. Zakryla totiž pleš.

13:18 - Kolona kočárů přijíždí k Buckinghamskému paláci.

13:14 - Kočár novomanželů je provázen elitními vojenskými jednotkami na koních. Ti byli vybráni na základě zásluh a blízkosti ke královské rodině.

13:09 - Kočáry vyjíždí od Westminsterského opatství. William a Kate mávají davům.

13:05 - William a Kate se blíží společně k východu z Westminsterského opatství. Tam už na ně čekají davy lidí... Obrovské davy lidí.

13:01 - Podepsáno! Obřad se pozvolna chýlí k očekávanému závěru... 

12:57 - Královská rodina a rodina Kate Middletonové podepisují nezbytné dokumenty. Dvě kopie zůstanou ve Westminsterském opatství, třetí si odnese královská rodina.

12:54 - "Elegant a šik," takto popsal známý návrhář Karl Lagerfeld Kate Middletonovou ve svatebních šatech.

12:53 - Westminsterským opatstvím zaznělo hromové God Save the Queen. Mnoho hostů již neuhlídalo slzy.

12:46 - Premiér David Cameron vypadá, že má chvílemi pořádné potíže s texty zpívaných skladeb.

12:40 - Pár si vyslechl svou oblíbenou skladbu Ubi caritas et amor.

12:35 - Podle profesionální odezíračky rtů William se svým budoucím tchánem u oltáře žertoval typicky suchým britským humorem.

12:31 - Návrhářka Sarah Burtonová uvedla, že Kate Middletonová vypadá v jejím modelu absolutně úžasně. Spolupráci s ní označila za "životní zážitek".

12:27 - Kate a William sedí u oltáře. Usmívají se jeden na druhého.

12:24 - Předčítá bratr Kate, James.

12:21 - Tímto je prohlašuji za muže a ženu, zaznělo Westminsterským opatstvím. 

12:19 - Arcibiskup požehnal Williamovi i Kate.

12:16 - William nasazuje Kate prstýnek a pronáší řeč.

12:15 - Arcibiskup z Canterbury se dotázal zda někdo ví o důvodu, proč by pár nemohl být oddán. Zavládlo hrobové ticho.

12:12 - Oddávající spustil svou řeč. To chvíli zabere...

12:09 - William stojí bok po boku s Kate. Stále se jen uculují. Vypadá to, že by mohla svatba proběhnout ve velmi pohodovém duchu. Tedy aspoň na možnosti britské monarchie.

Foto: Kai Pfaffenbach , Reuters

Kate Middletonová přichází k oltáři

12:05 - Klobouk dolů. Krásný úsměv neopouští obličej Kate Middletonové ani v tuto vypjatou chvíli. Za minutu už dojde k oltáři.

12:03 - Návrhářkou šatů Kate Middletonové je Sarah Burtonová. Další roky nebude mít o movité klienty nouzi.

12:01 - Kate Middletonové to ohromně sluší. Má na sobě světlounce krémové šaty s extrémně dlouhou vlečkou. Právě vstoupila do Westminsterského opatství.

Foto: Reuters

-

11:58 - Na místě je už i sestra Kate Pippa. Čekáme už jen na nevěstu.

11:56 - Kate Middletonová má pod závojem čelenku, šíří se mezi přihlížejícími.

11:55 - K opatství dorazila družba.

11:55 - Za minutu už snad budeme vědět, co má Kate Middletonová za šaty.

11:52 - Kate jede v autě. Má závoj a její šaty mají zřejmě delší krajkové rukávy.

11:50 - Kate Middletonová opustila hotel Goring. Vlasy má dolů! Konec prvních dohadů.

BEZ KOMENTÁŘE: Princ William přijíždí limuzínou k Westminsterskému opatství

11:49 - Alžběta II. je společně s vévodou z Edinburghu ve Westminsterském opatství. Zvolila jasně žlutý komplet se žlutým kloboučkem. Dobrá volba.

11:45 - Šaty Carole Middletonové se staly okamžitým hitem. Módní komentátoři se nad nimi zcela rozplývají. Návrhářka Catherine Walker se může radovat.

11:43 - Královna Alžběta II. opustila Buckinghamský palác a je na cestě do Westminsterského opatství.

11:41 - Na místo dorazil princ Charles s chotí Camillou. Dostalo se jim od armády královského pozdravu. 

11:37 - Z Buckinghamského paláce vyrazil nyní vévoda z Yorku a jeho dvě dcery Beatrice a Eugenie. Vše zatím běží jako na drátkách.

11:34 - Britská média ve velkém chválí prince Williama. Prý vypadá klidně, vtipkuje s okolím a nevypadá, že by měl být pod velkým stresem. Všichni čekají, jak na tom bude Kate.

11:33 - Matka a bratr nevěsty jsou na místě.

11:28 - Matka Kate Middletonové Carole a její bratr James jsou již na cestě z hotelu Goring na místo svatby.

Foto: Profimedia.cz

Victoria a David Beckhamovi

11:27 - Teprve nyní dorazil monacký kníže Albert.

11:24 - Matka nevěsty Carole Middletonová by se měla objevit ve světle modrých hedvábných šatech Catherine Walker a modrém kabátku.

11:21 - William a Harry jsou u oltáře. Nyní se čeká na Kate Middletonovou.

11:18 - Princové právě vycházejí z auta před Westmisterským opatstvím. Zvony bijí jako o život. Harry má černou slavnostní uniformu, William samozřejmě červenou.

11:15 - Princ William a princ Harry na sobě mají vojenské uniformy. Desetitisíce lidí jim nadšeně mávají a provolávají jejich jména.

11:13 - Všichni hosté již s napětím pohlíží na hlavní vstup do Westminsterského opatství. Hlavní aktéři svatby by měli dorazit na místo co nevidět.

11:04 - Dorazil David Cameron společně se svou ženou Samanthou. Ta je jednou z mála žen, které si nevzaly klobouček. Vlasy jí místo toho zdobí barevná spona.

10:55 - Princ William a Kate Middletonová za několik chvil vyrazí směrem do Westminsterského opatství. Pojedou každý svým automobilem. Rychlost vozidel se bude pohybovat zhruba od 5 km/h do 14 km/h.

10:51 - Elton John a David Furnish dorazili na místo. Elton je oblečen do obleku Richard James, jeho partner má na sobě slavnostní úbor, jehož autorem je návrhář Henry Poole.

10:49 - Dorazil i bývalý premiér John Major.

10:43 - Princ William a princ Harry by měli dorazit do Westminsterského opatství zhruba v 11:15.

10:26 - U Westminsterského opatství to vypadá jako na módní přehlídce konzervativní strany. Luxusní róby střídají ještě luxusnější.

10:17 - K Westminsterskému opatství se pomalými kroky blíží David Beckham s manželkou Victorií, která k černým šatům zvolila elegantní černý klobouček.

10:04 - Potvrzeno, družičky dorazily k hotelu Göring.

9:56 - Počasí se uklidnilo. Je zima, ale aktuálně nikde v Londýně neprší.

9:51 - K hotelu Goring, kde trávila dnešní noc Kate Middletonová, míří kolona vozidel a minibusů. Veze pravděpodobně družičky.

9:48 - Westminsterské opatství se začíná plnit hosty.

9:41 - V některých částech Londýna začíná slabě pršet.

9:34 - Ten, kdo doufal, že něco uvidí z královské svatby na vlastní oči, a v tuto chvíli nestojí již někde u cesty, kudy královský kočár pojede, má smůlu. Šance, že by zahlédl byť i jen kus kočáru, je v tento moment již minimální. Davy se začínají přesouvat do Hyde Parku, kde vše poběží na velkoplošných obrazovkách.

9:27 - Svatební ceremoniál by měl začít ve Westminsterském opatství ve 12:00. Očekává se, že polibek před celým národem na balkóně Buckinghamského paláce si novomanželé dají okolo 14:30 středoevropského času.

9:25 - William a Kate dostali přání všeho nejlepšího i z vesmírné stanice ISS.

9:18 - Londýnské ulice chrání přibližně 4500 policistů. Zatím nebyl hlášen žádný významný incident, pouze několik lidí muselo být ve velkých davech ošetřeno záchranáři kvůli extrémní únavě. Policie u Buckinghamského paláce varovala před kapsáři.

9:15 - Severní dveře Westminsterského opatství se otevřely pro první hosty, kteří mohou pomalu chodit dovnitř. Bezpečnostní opatření jsou extrémně vysoká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám