Hlavní obsah

Koronavirus se šíří Evropou

• Aktualizováno

Případy nákazy koronavirem se šíří Evropou. Nejvíce postiženou zemí je Itálie, ve které se nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, nakazilo přes 320 lidí. Jedenáct z nich zemřelo. Nové případy v úterý ohlásilo Španělsko, Rakousko či Chorvatsko. Na Sicílii skončilo v karanténě 270 migrantů. Posádka lodi, která je zachránila, nesmí na břeh.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Koronavirus v ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

On-line týkající se šíření nákazy novým typem koronaviru končím. Děkujeme za pozornost.

23:04 - Prvního pacienta nakaženého koronavirem hlásí také Severní Porýní-Vestfálsko, napsala agentura DPA. Infikovaný zhruba 40letý muž je z města Erkelenz a byl převezen na univerzitní kliniku v Düsseldorfu. Trpí těžkou pneumonií a jeho stav je kritický, uvádějí tamější úřady. Připomínají, že před tím, než se nakazil, byl vážně nemocný.

21:51 - V USA začaly klinické testy léku remdesivir, který by mohl pomoci lidem nakaženým koronavirem. Vyvinul jej tým vědců v čele s Čechem Tomášem Cihlářem.

21:12 - Z Bádenska-Württemberska na jihozápadě Německa je hlášen případ nákazy koronavirem. Jde o 25letého muže, který byl na výletě v italském Milánu.

20:48 - Alžírsko hlásí prvního nakaženého novým koronavirem. Je jím Ital, který do země přijel v polovině února, uvedl s odkazem na státní televizi Reuters.

19:59 - Rumunské úřady podle Reuters popřely, že by se v zemi objevil první potvrzený případ koronaviru, všechny výsledky testů byly zatím negativní. Informaci o prvním výskytu v zemi poskytl Reuters s odkazem na místní televizi Realitatea Plus.

19:25 - Region Benátsko ohlásil úmrtí 76leté ženy nakažené koronavirem, počet mrtvých na severu Itálie tak stoupl na 11. Informovala o tom agentura Reuters.

18:57 - Evropské akcie kvůli obavám z koronaviru opět výrazně oslabily. Index STOXX 600 ztratil téměř 1,8 procenta a uzavřel na letošním minimu.

Všeobecné šílenství, všichni se zbláznili, říká mladý Ital o koronaviru

Koronavirus

18:51 - Server Romania Insider doplnil, že v pondělí bylo v Rumunsku v karanténě celkem 17 lidí, kteří do země přicestovali z oblastí zasažených koronavirem: šest jich bylo z lodi Diamond Princess, zbývající z Itálie. V Itálii žije okolo 1,3 milionu Rumunů.

Foto: Profimedia.cz

Lidé s rouškami v italském Miláně

18:41 - V Itálii zemřeli další tři lidé nakažení novým koronavirem, počet obětí tam tak stoupl na 10. Nakažených je v Itálii už 322, zejména na severu země.

18:16 - Rumunsko potvrdilo první případ koronaviru v zemi. Nakažený se před třemi týdny vrátil z Itálie, uvedl Reuters s odvoláním na místní televizi.

17:18 - Ve Švýcarsku testy koronavirus prokázaly u 70letého muže z kantonu Ticino, nakazil se zřejmě v půli měsíce v italském Milánu. Informovaly o tom úřady.

17:10 - Katalánské úřady oznámily nákazu novým koronavirem. Jde tak o první potvrzený případ v pevninském Španělsku a celkově pátý v zemi. Informoval o tom deník La Vangurdia. Jednoho nakaženého už tento měsíc potvrdila Mallorca a tři případy hlásí Kanárské ostrovy.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Zdravotník v ochranném oděvu

16:26 - Nemocnice Na Bulovce v úterý testovala 11 českých studentů, kteří přiletěli z Íránu. Nemají příznaky, proto budou z nemocnice propuštěni do domácí karantény.

16:17 - Jihočeští hygienici nařídili preventivní dvoutýdenní domácí karanténu asi pro 20 lidí. Vrátili se z oblastí s nákazou koronavirem, například z Itálie.

Jihočeští hygienici nařídili preventivní dvoutýdenní domácí karanténu asi pro 20 lidí. Vrátili se z oblastí s nákazou koronavirem, např. z Itálie.

16:07 - Prvního pacienta, u kterého testy potvrdily koronavirus, ohlásilo v úterý Švýcarsko. Uvedl to na svém webu bulvární deník Blick s odvoláním na vládu.

15:33 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že jsou připraveny krizové scénáře pro situaci, že by se koronavirus v Česku šířil stejnou rychlostí jako v Itálii. Ohniska by se podle něj musela izolovat. Nevyloučil, že by se postižená města musela uzavřít.

Kvůli koronaviru se sejde bezpečnostní rada

Koronavirus

15:24 - Tajemník íránského ministra zdravotnictví má koronavirus. Na tiskovce nevypadal dobře. Video naleznete ZDE.

14:47 - Jižní Korea v úterý ohlásila 144 nových případů nákazy koronavirem. Celkem se v této asijské zemi nakazilo 977 lidí, z nichž už deset onemocnění Covid-19, které koronavirus způsobuje, podlehlo, napsala s odvoláním na nejnovější údaje agentura Reuters.

14:36 - Kvůli koronaviru se sejde ještě během úterý Bezpečnostní rada státu. Na 19:30 ji svolal premiér Andrej Babiš. Zabývat se bude opatřeními proti šíření koronaviru poté, co se potvrdily případy nákazy v sousedním Rakousku.

14:00 - Loď Ocean Viking, která zachraňuje migranty, skončila v neděli v karanténě v sicilském přístavu Pozzallo, uvedla agentura DPA s odvoláním na mluvčí humanitární organizace SOS Méditerranée. Její 32členná posádka nesmí na břeh. Naopak 270 migrantů je v karanténě na pobřeží.

13:46 - Na letišti v Brně se zvýší dohled u linky z Bergama kvůli tomu, že v Itálii se šíří koronavirus. Na letišti bude lékař, zaměstnanci dostanou pomůcky.

Koronavirus hlásí už i Rakousko, Chorvatsko a Švýcarsko

Koronavirus

13:41 - O prvním chorvatském pacientovi s nákazou už informoval předseda vlády Andrej Plenković. Premiér řekl, že mladý muž je nyní v karanténě a že průběh jeho onemocnění je zatím mírný.

Ministr zdravotnictví Villi Beroš upřesnil, že úřady zjišťují, s kým byl nakažený muž v kontaktu.

13:38 - Šest českých studentů, kteří dnes ráno přicestovali do Prahy z Íránu, odvezli rovnou z letiště na testy do Nemocnice Na Bulovce. „Do vyhodnocení výsledků budou v domácí karanténě,“ potvrdil Novinkám mluvčí nemocnice Filip Řepa.

Obavy z koronaviru. Šest Čechů po návštěvě Íránu putovalo z letiště na Bulovku

Koronavirus

13:35 - V Turecku odklonili letadlo z Teheránu a umístili 132 lidí z jeho paluby do 14denní karantény. Írán v úterý ohlásil další tři úmrtí na nový koronavirus. V zemi od minulého týdne zemřelo podle agentury Reuters 16 lidí a úřady potvrdily 95 případů nákazy. Je to ale oficiální údaj, neoficiální zdroje hovoří až o pěti desítkách obětí. Polooficiální agentura ILNA oznámila, že mezi nakaženými je také náměstek ministra zdravotnictví.

13:28 - Po dvou případech z rakouského Innsbrucku ohlásila podezření na nákazu také spolková země Horní Rakousy, která hraničí s Jihočeským krajem. Pětapadesátiletý muž se po návratu z Itálie dostavil s příznaky podobnými chřipce do nemocnice v Linci.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Na pořádek v italských ulicích dohlížejí vojáci.

13:26 - Čeští autobusoví dopravci, kteří nabízejí pravidelné spoje do Itálie, zavádějí kvůli šíření koronaviru v zemi preventivní opatření na svých linkách. Posádky jsou například vybaveny větším množstvím dezinfekčních prostředků, zvyšují také informovanost pracovníků i cestujících o situaci. Spoje zatím neruší.

Nemoc Covid-19 se rozšířila v úterý také na jih Itálie a první případy ohlásilo Rakousko a Chorvatsko. Ve všech případech se nemoc do zemí dostala právě z Itálie.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Španělské úřady na Kanárských ostrovech nařídily karanténu pro zhruba tisíc hostů hotelu na ostrově Tenerife, kde byla u jednoho z klientů potvrzena nákaza koronavirem. Mezi hosty je také šest Čechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám