Hlavní obsah

Odstranění vraku Costy Concordie začne v květnu, potrvá zhruba rok

Majitel výletní lodi Costa Concordia, která v polovině ledna narazila na útes u italského pobřeží, oznámil, že vrak se začne vyprošťovat začátkem května. Odstraňování vraku potrvá přibližně 12 měsíců a provede jej společně americká firma Titan Salvage a italský podnik Micoperi.

Foto: Max Rossi , Reuters

Havarovaná loď Costa Concordia

Článek

Plán na odstranění vraku podle agentury AFP ještě musí schválit italské úřady. Počítá s tím, že loď by měla být odstraněna v jednom kuse a odtažena do přístavu na italském pobřeží.

Costa Concordia ztroskotala v noci 13. ledna u ostrova Giglio na jihu Itálie. Na palubě bylo v době nehody více než 4200 lidí. Na útes u toskánského pobřeží ji navedl chybný manévr posádky. Odpovědnost za neštěstí, při kterém zemřelo 32 lidí, se přičítá kapitánu lodi Francescovi Schettinovi, palubnímu důstojníkovi Cirovi Ambrosiovi a dalším sedmi zaměstnancům společnosti Costa Crociere.

Odborníci 24. března skončili s odčerpáváním paliva z lodi ve snaze zabránit ekologické katastrofě. Společnost Costa Crociere uvedla, že ochrana životního prostředí bude prioritou i při vyprošťování vraku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám