Hlavní obsah

Odsouzení za krádež nápisu z Osvětimi nejsou k nalezení

– Varšava

Trojice mužů, které soud v březnu potrestal vězením za krádež nápisu Arbeit macht frei z brány bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v jihopolské Osvětimi, se ve stanovený den nedostavila k výkonu trestu. Nikdo neví, kde jsou, informovala ve středu polská média.

Článek

Odsouzení měli přijít do vězení ve Wloclawku ležícím severozápadně od Varšavy, aby si odpykali tresty ve výši od půldruhého roku do dvou a půl let. Gazeta Wyborcza podotýká, že za to, že do vězení nepřišli, jim nehrozí dodatečný trest. Každý z nich musí také zaplatit Nadaci muzeum Osvětim-Březinka 10 000 zlotých (65 340 korun) a další tisíc zlotých jako částečnou úhradu soudních nákladů.

Ve vyšetřovací vazbě v Krakově zůstávají další dva muži podezřelí z účasti na krádeži nápisu. Jeden z nich prý najal trojici zlodějů, druhý prý komunikoval se Švédem Andersem Högströmem, který je podezřelý z toho, že si krádež objednal. Bývalý vůdce švédských neonacistů, jenž byl před časem převezen do Polska, se ale k tomu nepřiznal a vyšetřovatelům podal vlastní verzi toho, jak se všechno stalo. Jeho výpověď ale krakovská prokuratura nezveřejnila. Pokud ho soud shledá vinným, hrozí mu až deset let vězení.

Trojice zlodějů nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje), který je dodnes symbolem cynismu nacistů, z brány bývalého vyhlazovacího tábora v Osvětimi ukradla 18. prosince loňského roku. O několik desítek hodin později ho policisté našli ukrytý v lese u jedné vsi nedaleko Toruně, kde pachatelé bydlí. Rozřezali ho na tři části.
Nápis Arbeit macht frei vyrobili na příkaz Němců polští političtí vězni. Nad vchodem do muzea je nyní replika nápisu.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Reklama

Související témata:

Související články

Od osvobození Osvětimi uplynulo 65 let

Svět si ve středu připomíná 65. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim. Kromě politiků se vzpomínkových obřadů zúčastní i lidé, kteří tábory smrti...

Výběr článků

Načítám