Hlavní obsah

Odpůrci Temelína hrozí dalšími blokádami

VÍDEŇ

Hornorakouští odpůrci Temelína dali poslancům vídeňského parlamentu doslova nůž na krk. "Pokud ve čtvrtek nepřijme parlament mezinárodní žalobu vůči České republice za neplnění dohody z Melku, vyrazíme koncem týdne opět na hranice a zablokujeme čtyři přechody s Českou republikou," řekl ve středu Právu jeden z čelních aktivistů hornorakouského hnutí Stopp Temelín Andreas Reimer.

Článek

Téměř určitě by mělo jít o hraniční přechod Wullowitz - Dolní Dvořiště a Gmünd - České Velenic. O dalších dvou přechodech chtějí protitemelínští aktivisté rozhodnout až těsně před samotnou blokádou. Právu se podařilo zjistit že by se mělo jednat i o hraniční přechod Weigetschlag - Studánky a nelze vyloučit, že zablokované přechody nebudou čtyři ale šest.

"Naše trpělivost je u konce. Česká republika měla pět let čas na to aby na Temelíně odstranila bezpečnostní rizika, ale neučinila tak. Spoluviníkem je ale i náš ministr životního prostředí Pröll, který promarnil poslední tři roky a nedokázal s českou stranou jasně promluvit," zdůraznil Reimer. Dodal, že podle rakouských odpůrců jaderné elektrárny dosáhly problémy nouzového vypínacího systému ohrožujícího rozsahu.

Odpůrci Temelína o první prosincové neděli zablokovali dva přechody na hranicích s ČR  [celá zpráva] a rakouské úřady proti nim nezakročily, i když Rakosuko slíbilo zajistit průjezdnost hranic. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar si kvůli tomu začátkem prosince pozval rakouskou velvyslankyni, aby podala vysvětlení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám