Hlavní obsah

Odpůrci Temelína budou protestovat před ambasádou

– VIDEŇ

Rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín ohlásili další protestní akce. Aktivisté budou v neděli od 14 do 15 hodin demonstrovat před českým velvyslanectvím ve Vídni a před honorárními konzuláty ČR v Innsbrucku, Salcburku, Linci a Štýrském Hradci.

Článek

Důvodem protestu je druhá schůzka česko-rakouské parlamentní komise pro otázky Temelína, která se bude konat ve Vídni 17. a 18. září. Organizátoři protestů podle svého středečního prohlášení především požadují, aby české strana uznala mezinárodněprávní závaznost takzvaných dohod z Melku.

"Žádáme, aby čeští politikové při jednáních ve Vídni uznali mezinárodněprávní závaznost melckých dohod a podpořili urychlené odstranění všech bezpečnostních nedostatků, na něž poukazuje rakouská strana," uvádějí protitemelínští aktivisté.

Protest proti Kasalovi

Aktivisté hodlají také protestovat proti vyjádřením předsedy české části komise Jana Kasala, který 30. srpna řekl, že poslanci budou řešit nejen spory kolem technického stavu Temelína, ale i právní postavení dohod z Melku.

"Pozice melckého protokolu je velmi zvláštní. Když bych chtěl být velmi surový, tak bych řekl, že je to zápis z jednání," řekl Kasal. Nevyloučil ale, že by se dohoda na přání rakouské strany mohla přeměnit na standardní mezinárodní smlouvu.

Odpůrci elektrárny v minulosti několikrát zablokovali vybrané hraniční přechody na česko-rakouské hranici. V červnu hrozili, že zablokují všechny přechody.

Reklama

Související články

Šéf MAAE nepovažuje Temelín za hrozbu

Podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje nepředstavuje jihočeská jaderná elektrárna Temelín žádné nebezpečí. Baradej -...

Výběr článků

Načítám