Hlavní obsah

Odpadkovou krizi v Neapoli řeší armáda

Právo, nek
NEAPOL

Italská vláda nasadila vojáky do řešení neutuchající krize kolem odpadků, které se hromadí v ulicích Neapole a jejím okolí. Na 300 příslušníků armády pomáhají s odstraňováním hald smetí a zároveň se snaží bránit násilným protestům ze strany občanů.

Foto: Ciro Messere/Agnfoto, Reuters

Kvůli odpadkové krizi se ve středu v Neapoli sejde vláda.

Článek

Ti ale nedbají výslovných zákazů městských úřadů a zapáchající odpadky zejména v nočních hodinách zapalují. „Nemůžeme už takhle žít,“ prohlásil mluvčí jednoho z místních občanských sdružení, které požaduje okamžitou rezignaci neapolské starostky Rosy Jervolinové.

Starostka to odmítá a za pálením hald vidí především mafii stejně jako za útoky občanů proti hasičským vozům, jejichž osádky přijíždějí hořící hromady hasit. „Nevěřím, že za tím stojí normální lidé. Jediným vysvětlením je, že jde o plán organizovaného zločinu, jehož cílem je destabilizovat město,“ zdůraznila Jervolinová.

Úřady likvidují odpad tím, že jej nakládají na železniční vagóny a odvážejí do spaloven v Německu. Za každou tunu ale musejí zaplatit 250 eur (6250 Kč), což znamená, že kdyby se tímto způsobem měl odstranit veškerý neapolský odpad, přišlo by to městskou pokladnu na sumu v přepočtu 150 miliónů Kč.

foto: Reuters/Renato Nicois/Agnfoto

Odpadková krize má být i jedním z hlavních bodů středečního zasedání nové vlády premiéra Silvia Berlusconiho. Schůze kabinetu se uskuteční přímo v Neapoli - poprvé v italské poválečné historii.

Berlusconi chce ministrům předložit tříbodový plán řešení problému. Návrh počítá s otevřením deseti nových skládek v Kampánii i dalších regionech. Kromě toho se má urychlit dokončení spalovny u města Acerra a zahájena výstavba několika dalších během následujících tří let. Premiér chce tím zastavit vyvážení odpadu do zahraničí a s tím spojené výdaje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám