Hlavní obsah

Odkalovací maďarská nádrž dál praská

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ajka

Prasklina v severní stěně odkalovací nádrže hliníkárny u města Ajka dosáhla šíře 55,5 centimetrů a stěna hrozí zřícením. Podle státního tajemníka životního prostředí Zoltána Illése se prasklina od čtvrtka zvětšila o 1,5 centimetru. V pátek o tom informovala agentura MTI.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Pohled na nádrž s rudým toxickým kalem

Článek

Obyvatele okolních obcí a měst má před případným vylitím červeného kalu ochránit 600 metrů dlouhá hráz, která je už dobudovaná. „V pátek se obyvatelé nejvíc postižené obce Kolontár mohou vrátit do svých domovů,“ uvedl Illés.

Červený kal v nádrži je hustý, protože dlouho nepršelo. Podle odhadů odborníků by se při zřícení severní stěny dostal do vzdálenosti maximálně tisíc metrů.

Přímo u nádrže však pro jistotu vybudují ochrannou zeď za pomoci vojenských odborníků rakouské a izraelské armády.

Hráz odkalovací nádrže se protrhla 4. října a proud toxického červeného kalu usmrtil devět lidí a 120 bylo zraněno. Obyvatelé obce Kolontár byli evakuováni a dalších 5000 obyvatel Devecseru bylo připraveno k evakuaci. Červený kal zamořil 40 kilometrů čtverečních půdy a kontaminoval potoky a řeky v širokém okolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám