Hlavní obsah

Odchod Británie z EU se může protáhnout na sedm let

• Aktualizováno

Hlasování o vystoupení z Británie bylo tím prvním a nejjednodušším krokem, který ale neznamená okamžitý odchod Spojeného království z Evropské unie. Londýn musí svůj záměr oficiálně oznámit Bruselu a pak budou následovat mnohaměsíční vyjednávání o odchodu podle článku 50 Lisabonské smlouvy o Evropské unii. Tento článek ještě nikdy nebyl použit. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska bude ke splnění všech náležitostí potřeba alespoň sedmi let.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Obchodníci sledují sčítání hlasů z britského referenda.

Článek

V druhém bodě článku stojí, že členský stát, který se rozhodne vystoupit, oznámí svůj záměr Evropské radě. David Cameron tak může učinit na summitu v Bruselu, který se koná 28. a 29. června.

„S ohledem na pokyny Evropské rady Unie sjedná a uzavře s tímto státem dohodu o podmínkách jeho vystoupení, s přihlédnutím k rámci jeho budoucích vztahů s Unií,“ stojí v textu. Tato dohoda se sjednává v souladu s článkem 218 odstavce 3 Smlouvy o fungování Evropské unie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek referenda o odchodu Velké Británie z EU

Dohodu musí schválit Evropský parlament a až pak ji za EU uzavře Evropská rada, která rozhoduje kvalifikovanou většinou.

Automaticky po dvou letech

Teprve potom přestane platit smlouva o vstupu do EU. Pokud nedojde k dohodě, vystoupení je automaticky platné dva roky po oznámení o odchodu, jestliže se obě strany nedohodnou na prodloužení této lhůty.

Ani vystoupení ale nebrání tomu, aby v budoucnosti země opět do EU vstoupila, ovšem po splnění všech podmínek, tedy bez výjimek, které si Velká Británie vymohla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hlasování zemí Spojeného království pro setrvání v EU

Rozhodnutí britských voličů tak zřetelně vytíží agendu Evropské unie, která bude muset dojednat všechny podrobnosti.

Jednání Unie už v úterý

Předseda Evropské rady Donald Tusk lídrům 27 států navrhl, aby o proceduře britského odchodu neformálně diskutovali už příští úterý na okraj červnového summitu Unie.

Šéf vrcholných unijních schůzek také zdůraznil, že až do formálního britského odchodu z EU budou pro Británii a v Británii platit práva i závazky plynoucí z unijního práva. Nebude právní vakuum, uvedl Tusk.

„Co tě nezabije, to tě posílí,” poznamenal.

Europarlament se kvůli britskému rozhodnutí odejít z EU mimořádně sejde v úterý dopoledne. Řekl to po jednání šéfů frakcí předseda parlamentu Martin Schulz.

„Postoj europarlamentu je zcela jasný. Z rozhodnutí (Britů) jsme velmi smutní, ale je to projev suverénní vůle britských voličů,” řekl novinářům Schulz. Jde podle něj o složitou situaci jak pro Británii, tak pro ostatní země EU.

Ekonomika v centru pozornosti

Ani odchod Velké Británie z Evropské unie ale neznamená zpřetrhání ekonomických svazků. Velká Británie je členem Evropského hospodářského prostoru (EHP), který vznikl v roce 1994 na základě dohody mezi EU a Evropským sdružením volného obchodu (EFTA). V EHP jsou i tři země, které nejsou v Unii – Island, Norsko a Lichtenštejnsko.

I tak ale bude muset Británie dojednat obchodní dohody s EU i s další padesátkou zemí, s nimiž EU obchoduje.

Británie je také součástí Rady Evropy, která sdružuje 47 evropských zemí. Ta je na EU nezávislá. Právě pod ni spadá Evropský soud pro lidská práva a právě ona řeší i otázky problémů ochrany lidských práv a menšin.

Reklama

Související články

Potvrzeno. Velká Británie odchází z EU

Britští voliči v referendu rozhodli o odchodu Spojeného království z Evropské unie, když počet hlasů pro odchod překročil nadpoloviční většinu, uvedla BBC. Už...

Výběr článků

Načítám