Hlavní obsah

Odborníci zpochybňují mezinárodní vyšetřování Kuciakovy vraždy

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku se stále častěji objevuje požadavek, aby v případě vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové byl vytvořen mezinárodní vyšetřovací tým. Odborníci však tuto možnost zpochybňují.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci na demonstraci po vraždě novináře

Článek

Slovenská média mluví o Scotland Yardu, FBI či Interpolu. Zapojení zahraničních vyšetřovatelů požaduje například i menší vládní strana Most-Híd, kterou ve vládě zastupuje také ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

Matka zavražděné Martiny Kušnírové Zlatica se nechala slyšet, že nevěří slovenským vyšetřovatelům, že brutální vraždu její dcery a Kuciaka objektivně vyšetří. „Případ by měli svěřit zahraničním expertům,“ řekla.

Legislativa to neumožňuje

Bývalí vyšetřovatelé však upozorňují, že to současná slovenská legislativa neumožňuje. „Kompetenci na našem území mají naši policisté, naše prokuratura a naše soudy,“ upozornil bývalý šéf vyšetřovatelů Jaroslav Ivor.

Konstatoval, že vznik mezinárodního vyšetřovacího týmu podléhá přesně stanoveným podmínkám, pokud se případ vyšetřuje v několika zemích, kde byl trestní čin spáchaný. V případě ostatních trestních činů zákon umožňuje využít ad hoc spolupráci při jednotlivých úkonech.

„To znamená dožádání o vykonání nějakého výslechu, zabezpečení nějakého důkazu, dožádání znaleckého posudku nebo expertízy. Evropská unie zná různé způsoby, které spolupráci ulehčují. Spolupráce však znamená, že vyšetřování zůstává výhradně v kompetenci konkrétního státu,“ zdůraznil Ivor.

Podobně se vyjádřil také vyšetřovatel Peter Vačok, který v 90tých létech vyšetřoval únos syna prezidenta Michala Kováče. Podle něj jsou vyjádření o vytvoření mezinárodního týmu pouze marketingovým a politickým tahem.

„Nemůže vyšetřovat někdo, kdo nemá absolutně žádné kompetence na území Slovenské republiky. To nejde. Nedovedu si představit, že přijede nějaký Američan nebo Němec a budou zde vyšetřovat. Vždyť neznají naše prostředí, neznají lidi. Spolupráce se zahraničními bezpečnostními složkami, to ano, mohou si vypomáhat výměnou informací, pomocí při expertízách a podobně. Nemůže však vzniknout žádný mezinárodní tým, jak se veřejně prezentuje,“ dodal Vačok.

Vraždu novináře a jeho partnerky vyšetřuje speciální slovenský tým, v němž má zastoupení generální prokuratura, úřad speciální prokuratury, ministerstvo vnitra, Národní kriminální agentura, policie a Slovenská informační služba.

Na sobotním pohřbu se s Kuciakem přišly rozloučit stovky lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám