Hlavní obsah

Od soboty platí zákaz kouření v německých a rakouských vlacích

– PRAHA
Novinky, DPA, pno

Boj evropských železničních společností proti kuřákům ve vlacích sílí. Od začátku září začíná platit zákaz kouření v rakouských a německých vlacích i na tamních nádražích. Německá společnost Deutsche Bahn doufá, že cestující opatření uvítají. České dráhy přistoupí ke stejnému opatření v prosinci letošního roku.

Článek

Zákaz kouření bude už od září platit i v České republice ve vlacích, které jsou sestaveny z vozů německých a rakouských železnic. I České dráhy dlouhodobě snižují počet kuřáckých vagónů. Od prosince bude platit v souvislosti s novým jízdním řádem úplný zákaz kouření i ve všech vlacích na území České republiky.

"Jdeme stejným směrem jako ostatní evropské státy a chceme podporovat zdravý životní styl," řekla ředitelka Odboru osobní dopravy a přepravy Českých drah Luďka Hnulíková. "V mezinárodních vlacích, které jezdí mezi Českem a Slovenskem, a které jsou sestaveny z našich nebo slovenských vozů, se už přes rok nekouří na základě oboustranné dohody. Kuřáckých vozů Českých drah kvapem ubývá a je jich v celém našem vozovém parku už jen několik desítek."

Od Děčína nekuřácký spoj

Německé a rakouské vlaky, ve kterých byli zvyklí cestující kouřit, budou od 1. září 2007 i na českém území nekuřácké. Pokud pojedou cestující ve voze Českých drah, kde se kouřit ještě smí, například do Drážďan, musí počítat s tím, že odjezdem z Děčína se stane celý vlak nekuřáckým.

Maďarské ani polské železnice zatím k žádnému podobnému kroku nepřistupují, například vlak eurocity Hungaria, který jede z Budapešti přes Prahu až do Berlína a je sestaven z maďarských vozů, zůstává dál kuřáckým spojem. Ovšem od 1. září v něm mohou cestující kouřit jen k německým hranicím. Od 9. prosince, kdy u nás začne platit nový jízdní řád a také zákaz kouření ve všech spojích, si bude možné v Hungarii zapálit jen mezi Budapeští a Kúty, což je poslední stanice na Slovensku, než vlak vjede na české území," doplnila Hnulíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám