Hlavní obsah

Obžalovaní popírají vraždu Politkovské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pětice obžalovaných v kauze zavražděné novinářky Anny Politkovské v pondělí před moskevským soudem odmítla uznat svou vinu. Advokáti obviněných krátce po zahájení hlavního líčení oznámili, že trojice bratrů Machmudových, jejich příbuzný Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov se cítí nevinni.

Článek

Hlavní líčení poznamenaly komplikace se složením poroty, kterou se soudu už loni nepodařilo sestavit ani na čtyři pokusy. Pátý pokus byl počátkem letošního roku úspěšný, ale těsně před zahájením líčení se pět porotců své účasti vzdalo. Soudcům se nicméně podařilo porotu doplnit.

Prokurátoři seznámili obviněné s obžalobou. Z vraždy Politkovské jsou obviněni Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudovovi, Gajtukajev a Chadžikurbanov. Rustam Machmudov podle obžaloby v říjnu 2006 reportérku zastřelil, podle soudců za vraždu dostal spolu s komplici 150 000 dolarů (tři milióny korun).

Kdo si vraždu objednal, se neví

Advokát obviněných Murad Musajev prohlásil, že jeho mandanti vinu necítí. Na vraždě Politkovské se podle něj ve skutečnosti podílelo sedm lidí, kteří měli k dispozici šest automobilů, z nichž tři byly prý zcela identické včetně registračních značek. Soudce Pavel Melechin ale jeho vývody odmítl, i když se  nikdy nepodařilo zjistit, kdo si vraždu objednal.

Politkovská byla redaktorkou moskevského opozičního listu Novaja gazeta a proslavila se kritickými reportážemi z Čečenska, které se nelíbily ruskému vedení.

Jde už o třetí líčení s údajnými vrahy Politkovské. První proces v roce 2009 skončil rozhodnutím poroty pustit obžalované pro nedostatek důkazů na svobodu. Nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření. Loni byl pokus o zahájení soudu neúspěšný kvůli problémům se složením poroty.

Jméno objednatele zločinu ale v soudních spisech stále chybí, vyšetřovatelům se ani po osmi letech nepodařilo iniciátora vraždy nalézt.

Soud bude v příštích dnech pokračovat předkládáním důkazů, nejprve obžaloby, poté obhájců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám