Hlavní obsah

Obyvatelé ruské vsi si udělali brigádu, uklízeli lidské kosti

Plakát zvoucí obyvatele ruské vsi Krjukovo-1 v Permském kraji na neplacenou sobotní brigádu věnovanou úklidu obce upoutal pozornost i celostátních médií v Rusku. Brigádnici totiž měli za úkol uklidit lidské kosti z břehů řeky Kamy. Posléze se ukázalo, že jde o kosti, které řeka vyplavuje z přibližně 100 let starého masového hrobu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mír! Máj! Práce!“ ironicky okomentoval pozvánku jeden z uživatelů sociálních sítí, na kterých podivná brigáda vyvolala také záplavu vtípků.

Ale podle serveru Newsru se takové brigády v dané vsi konají už deset let. Každý rok jsou obyvatelé vyzýváni, aby se dostavili k úklidu lidských kostí, pokud možno s vlastními pytli a rukavicemi.

„Problém tkví v tom, že na břehu se nalézá masový hrob z dob občanské války. Vedle býval starý vesnický hřbitov. Břeh se hroutí a kosti vymývá voda. Aby je řeka neodnesla, pořádáme každé jaro před povodní brigádu. Sbíráme kosti a pak je znovu pochováváme na současném vesnickém hřbitovu,“ vysvětlila Věra Golovninová z místní správy.

Té podle ní stačily peníze jen na zpevnění jednoho břehu řeky, zatímco druhý, kde se nachází starý hřbitov, zůstává v žalostném stavu. Ale zatímco dříve brigádníci nacházeli mezi kostmi i lebky se střelným poraněním budícím dojem popravy, v posledních letech už tyto lebky nenacházejí. Na brigádu obvykle přijde 15 až 20 obyvatel, účast dětí je přísně zakázána, ujistila Golovninová v rozhlasové stanici Govorit Moskva.

Občanská válka v Rusku vypukla poté, co se v listopadu 1917 k moci dostali bolševici, kteří v bojích s různorodou opozicí, zahrnující jeden čas i československé legie, nakonec zvítězili. Důsledkem války byl hladomor, hospodářský rozvrat, mezinárodní izolace země a nastolení tvrdé diktatury. Odhaduje se, že si občanský konflikt vyžádal okolo deseti milionů obětí, další dva miliony Rusů z vlasti uprchly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám