Hlavní obsah

Obrovská smůla českého autobusu: náraz o sekundu později by měl mírnější následky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb/Praha

Vyšetřovatelé sobotní tragické nehody českého autobusu v Chorvatsku, při které zemřelo osm lidí, zatím nechtějí spekulovat o příčině neštěstí. Z fotografií pořízených na místě je ale už nyní jasné, že ničivé následky byly způsobeny nikoliv samotným najetím do svodidel, ale nárazem do dálničního sloupu, nesoucího videokameru. Stačila sekunda a nehoda mohla skončit mnohem méně tragicky.

Foto: ČTK/AP

Chorvatští policisté vyšetřují tragickou nehodu českého autobusu na dálnici A1

Článek

Kdyby autobus pouze najel do svodidel, došlo by k mírnému nárazu v ostrém úhlu, který by nezastavil vozidlo na tak krátké vzdálenosti a nezdemoloval by totálně jeho přední část. Bohužel pro pasažéry došlo nejen k nárazu se svodidly, ale hlavně se sloupem, který nese videokameru sledující provoz. Policisté proto mají k dispozici i videozáznam havárie, který ale médiím nechtějí poskytnout. Svodidla by sama neroztrhala levou přední část autobusu i se střechou. Náraz do svislé traverzy ale toto způsobit mohl.

Foto: Cropix

Na leteckém záběru českého autobusu, který havaroval v Chorvatsku, je vidět, jak ničivý byl náraz.

To svědčí o obrovské smůle, kterou cestující v autobuse měli. Stačilo totiž, aby autobus sjel z krajnice jen půl vteřiny později, a mohl se nárazu do dálničního sloupu vyhnout. Při rychlosti 100 km/h urazí vozidlo 27 metrů za sekundu, za tu dobu mohl autobus sloup bezpečně minout a skončit jen ve svodidlech.

Foto: Cropix

Na leteckém záběru českého autobusu, který havaroval v Chorvatsku, je vidět, jak ničivý byl náraz.

Silničáři také uvedli, že na dálnici vůbec nebyly brzdné stopy, z čehož usuzují na řidičův mikrospánek. To ale zpochybnil státní zástupce Zdravko Car, který podle portálu vecernji.hr po skončení likvidace následků nehody řekl, že do spisu budou zařazeny všechny zjištěné důkazy včetně stop po brzdění.

Neštěstí se stalo v sobotu kolem čtvrté hodiny ráno na chorvatské dálnici A1 u tunelu Krpani, který se nachází asi 230 kilometrů jižně od Záhřebu a jen několik desítek kilometrů od pobřeží. Při havárii zemřelo osm lidí, 40 dalších českých občanů bylo zraněno lehce a tři těžce. Stav jedné mladé Češky je velmi vážný.

Autobus s českými turisty mířil na Makarskou riviéru. Vozidlem jelo celkem 51 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nehoda českého autobusu v ChorvatskuVideo: Reuters

Stav zraněných turistů se lepší, 26 může odjet

Lékaři, kteří se v nemocnici v chorvatském Gospiči starají o zraněné turisty, u nich v noci na sobotu nemuseli neočekávaně zasahovat. Jejich stav se lepší. Podle portálu jutarnji.hr ředitelka tohoto zdravotnického zařízení potvrdila, že 26 lidí s nejlehčími zraněními může odjet. Armáda pro ně vypravila letecký speciál.

Zbylých 14 pacientů by lékaři měli propustit do tří dnů. Za mnohými z nich přijeli příbuzní.

Dvě dívky, které byly mezi trojicí nejhůře zraněných a které se léčí na specializované klinice v metropoli Záhřebu, lékaři v sobotu pozdě večer operovali. Ta, která je ve vážnějším stavu, ale podle jutarnji.hr ještě není při vědomí. Utrpěla mimo jiné těžké poranění hlavy.

Foto: Cropix

Na leteckém záběru českého autobusu, který havaroval v Chorvatsku, je vidět, jak ničivý byl náraz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám