Hlavní obsah

Obří islandská sopka je krátce před erupcí, varují vulkanologové

Novinky, Jakub Kynčl
Reykjavík
Aktualizováno

Islandští geologové, seismologové a vulkanologové oznámili, že tamní druhý největší vulkán Bárðarbunga je připraven k erupci. Tento kolos rozměry převyšuje sopku Eyjafjallajökull, která v loňském roce pořádně potrápila Evropu a zejména letecké dopravce. Výbuch Bárðarbungy by však tuto událost zřejmě zcela zastínil.

Článek

Islandští geologové v úterý potvrdili velmi vysoké riziko erupce sopky Bárðarbunga. Stalo se tak krátce poté, co došlo v bezprostředním okolí velkého vulkánu k sérii zemětřesení.

Profesor geofyziky z University of Iceland Pall Einarsson uvedl, že oblast okolo Bárðarbungy ukazuje značně zvýšenou aktivitu, což prý dává velmi pádný důvod k obavám.

Vulkán je navíc z velké části skryt pod ledovcem Vatnajökull, který je největším v Evropě. Případné chrlení žhavé lávy by tak mohlo vést i ke katastrofickým záplavám.

Láva směřuje k povrchu

Pro tamější televizi pak Einarsson uvedl, že je v oblasti málo seismometrů, a je tak ještě složitější vyhodnotit úroveň nebezpečí. Podle něj však byly otřesy ve vzdálené severovýchodní části vulkánů nejsilnější za dlouhou dobu a není tak pochyb o tom, že láva směřuje směrem k povrchu.

"Jde o nejaktivnější oblast v zemi a je jisté, že láva pomalu stoupá vzhůru, to jasně ukazují všechny doprovodné seismické jevy v posledních dnech. Potřebovali bychom provést pořádná měření, takhle se to velmi komplikovaně určuje. Ta oblast je celá pokrytá ledovci," dodal Einarsson.

Obrovské množství lávy při poslední velké erupci

"Je jasné, že pouze čas nám ukáže zda v této oblasti dojde k erupci či ne," okomentoval zvýšené riziko erupce sopky Bárðarbunga respektovaný vulkanolog Jón Frímann.

K poslední erupci Bárðarbungy došlo roku 1910, avšak vulkanologové dodávají, že šlo o poměrně slabý výbuch. Před osmi a půl tisíci lety vulkán Bárðarbunga vyvrhl zcela největší objem lávy na celém světě za uplynulých 10 000 let.

V minulosti sopka vybuchovala každých zhruba 250 až 600 let.

Hrozil i výbuch Katly

Evropa má v živé paměti loňskou erupci sopky Eyjafjallajökull. Vědci ještě několik měsíců poté varovali před tím, že se schyluje k výbuchu blízké sopky Katla, která je daleko větší než vulkán, který loni vybuchl. Ten se řadí v tamějších vulkanických poměrech k opravdovým trpaslíkům. Přesto však jeho erupce narušila život miliónů lidí v celé Evropě.

Čtěte také: Hledání dalekých světů šlo oklikou
Je ve vesmíru nějaká planeta podobná naší Zemi?
Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám