Hlavní obsah

OBRAZEM: Lidé v Termonde uctili oběti masakru v jeslích

TERMONDE
Aktualizováno

V Termonde v západní Belgii v neděli lidé vyšli do ulic, aby si připomněli oběti trojnásobné vraždy. V pátek ve zdejších jeslích Kim De Gelder ubodal dvě děti a pečovatelku. Podle policejních odhadů se do pochodu zapojilo několik tisíc lidí. Belgická televizní stanice RTBF uvedla, že zatčený útočník přestal přijímat potravu a musel být napojen na infuzi.

Článek

Pochod čtvrtí Saint-Gillis zorganizovala místní mládež, k tiché vzpomínce se ale připojily i stovky dalších lidí, včetně věřících, kteří přišli na ranní bohoslužbu. Tři voskovice před oltářem připomínaly vyhaslé životy obětí - šestiměsíčního Korneela a o tři měsíce staršího Leona a jejich pětapadesátileté pečovatelky Marity Blindemanové, která se je snažila před vrahem ochránit.

Motiv útoku, při němž utrpělo zranění dalších deset dětí a dvě pečovatelky, je stále neznámý. Podle informací, které sdělovacím prostředkům poskytla policie, se vrah Kim De Gelder odmítl k činu vyjádřit a během výslechu se dokonce několikrát rozesmál.

Účastníci pietní manifestace se shromáždili blízko budovy jeslí Fabeltjesland.foto: ČTK/AP

Podezřelý s vyšetřovateli vůbec nespolupracuje, konstatoval na sobotní tiskové konferenci prokurátor Christian Du Four.

Vraha se podařilo dopadnout krátce po útoku. Projížděl na kole nedalekou vesnicí a zatím nelze vyloučit, že i tam hodlal zaútočit na děti v tamějších jeslích. Policie ale tyto dohady nepotvrdila.

Při ranní bohoslužbě v Saint-Gillisu farář Paul De Craine zdůraznil, že po pátečním zděšení "je nezbytné dát průchod slzám a společně projevit pohnutí".

Holčička přinesla před vchod jeslí také svého plyšového medvídka.foto: ČTK/AP

Před budovou jeslí, které stojí nedaleko od kostela, už druhý den kladou lidé květiny a zapalují svíce. U vchodu do zařízení se kupí hromady plyšových hraček, které sem přinášejí děti.

Pietní věnce přinášeli také místní skauti.foto: Reuters/Yves Herman

V doprovodu dvou dcerek přišla k jeslím i Anne Van Heckeová. "Už druhý den nemluví o ničem jiném, než o té páteční strašné události. Myslím, že je nesmírně důležité, že sem děti přicházejí, aby se rozloučily se svými malými kamarády, kteří už mezi námi nejsou," řekla agentuře AFP mladá žena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám