Hlavní obsah

Obličej mu poleptali dezinfekcí, pak ho napadli. Protikorupční aktivista se na Ukrajině se zlou potázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Neslavně dopadl přední ukrajinský aktivista Vitalij Šabunin, když se v úterý zúčastnil protestního shromáždění před kyjevským sídlem prokurátora. Neznámý útočník mu nejprve chrstl na obličej zelenou tekutinu, která mu poleptala tvář, a následně ho napadla skupina lidí. Záběry z útoku ve středu zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Předního ukrajinského aktivistu na demonstraci v Kyjevě poleptali zelenou kapalinouVideo: Reuters

 
Článek

Na videu je vidět, jak má Šabunin potřísněnou většinu obličeje a levou ruku zelenou chemikálií. Pravděpodobně jde o roztok známý na Ukrajině jako „Zeljonka“, který se používá jako dezinfekce. V Česku brilantovou zeleň obsahuje Novikovův roztok, který slouží ke stejnému účelu.

Šabunin s hrstkou svých příznivců před sídlem prokurátora v Kyjevě požadoval jeho odstoupení. Slovní rozepře mezi gradovala ve strkanici, při níž dav na Šabunina házel předměty a napadal ho. Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že incident svědčí o tom, jak hluboce je ukrajinská společnost rozdělena.

Podle organizace Transparency International incident ukazuje na negativní vývoj směrem k čím dál větší toleranci násilí mířeného proti antikorupčním aktivistům na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám