Hlavní obsah

Obhájci žádají pustit Mladiče na léčení, hrozí mu podle nich smrt

Haag

Bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić, souzený Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY), je podle svých obhájců vážně nemocný a mohl by zemřít ještě před vynesením rozsudku. Proto žádají, aby byl dočasně propuštěn z vazebního vězení kvůli potřebnému léčení, uvedla agentura AP.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić

Článek

V písemné žádosti, kterou tribunál zveřejnil, advokáti uvádějí, že propuštění Mladiče „je jediný náležitý, humánní a lékařsky podložený krok, který může zajistit, aby se dožil vynesení rozsudku”.

Procesní řízení skončilo závěrečnými řečmi obžaloby a obhajoby loni v prosinci a soudci nyní zvažují verdikt, což ještě může trvat řadu měsíců. Obžaloba má 11 bodů, včetně viny za brutální ostřelování obklíčeného Sarajeva a hlavní odpovědnosti za srebrenický masakr, při němž bosenskosrbské síly v létě 1995 na konci války v Bosně povraždily 8000 zajatých muslimských mužů.

Žalobce Alan Tieger navrhl pro Mladiče doživotní trest vězení. Obhajoba na druhé straně žádá zproštění viny v celém rozsahu, protože se podle ní žalobcům nepodařilo dokázat, že Mladić zorganizoval krvavé etnické čistky, které provázely občanskou válku v Bosně (1992–1995).

Mladić, kterému bylo 12. března 74 let, údajně utrpěl srdeční infarkt v době, kdy se po válce v Srbsku skrýval před zadržením. Dopaden a předán ICTY byl v roce 2011 a od té doby si ve vězení často stěžuje na zdravotní potíže.

Právníci uvádějí, že u Mladiče se v poslední době začaly projevovat symptomy nastávající nebo již probíhající tranzitorní ischemické ataky, lehké mrtvice, která může vést k mozkovému infarktu či k srdeční příhodě s následkem smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám