Hlavní obsah

Obama v Polsku varoval před děním v Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Americký prezident Barack Obama v sobotu po schůzce s polským prezidentem Bronislawem Komorowským varoval před vývojem v Bělorusku. Kritizoval režim prezidenta Alexandra Lukašenka, zejména to, že soudy posílají opoziční aktivisty do vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Obama zahájil oficiální návštěvu PolskaVideo: Reuters

 
Článek

Americký prezident upozornil, že to, co se nyní děje v Bělorusku, může mít vlil na celý region střední a východní Evropy: "Kvůli tomu jsme méně bezpeční." Doplnil i to, co je potřeba udělat: "Je důležité, abychom Bělorusy podporovali při budování občanské společnosti."

Obama reagoval na to, že soud v Minsku ve čtvrtek poslal na šest let a pět a půl roku do vězení dva neúspěšné kandidáty na prezidenta Mikalaje Statkeviče a Dzmitryje Usse. Oba byli odsouzeni za organizování demonstrace loni v prosinci po znovuzvolení prezidenta Lukašenka. Bílý dům rozsudky už v pátek odsoudil a oznámil nové sankce proti režimu v Minsku.

Barack Obama také jednal s polským premiérem Donaldem Tuskem.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama a polský premiér Donald Tusk

Šéf Bílého domu se po schůzce s prezidentem Komorowským pozdravil s lidmi, kteří se zasloužili o pád komunismu v Polsku. Byli mezi nimi aktivisté nezávislé odborové organizace Solidarita, mimo jiné Tadeusz Mazowiecki a Zbigniew Janas.

Walesa nepřišel

Na schůzce Obamy s někdejšími polskými disidenty chyběl Lech Walesa, který v pátek polským médiím řekl, že se mu to setkání nehodí. Walesa se prý o setkání dozvěděl na poslední chvíli.

Walesu za to kritizovali. "Politik, který kvůli uražené hrdosti odmítá setkání s lídrem světové velmoci, s velkým spojencem Polska, dělá obrovskou chybu," uvedla Gazeta Wyborcza a dodala: "Tím, že ani chvíli nepromluvil s americkým prezidentem, Walesa urazil hosta polských nejvyšších představitelů.“

Reklama

Výběr článků

Načítám