Hlavní obsah

O šéfovi Evropské komise se bude jednat nejméně měsíc

– Brusel

Na nutnosti přehodnotit unijní agendu se ve středu v Bruselu na svém prvním společném setkání po volbách do europarlamentu shodli šéfové vlád zemí Evropské unie. Ze setkání nevyplynula podpora pro žádného z uchazečů o post předsedy Evropské komise.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Jednání o obsazení postu šéfa Evropské komise má vést tzv. unijní prezident Herman Van Rompuy.

Článek

Volby, v nichž posílili euroskeptici, podle předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuy „vyslaly důrazný vzkaz“ a unijní lídři proto začali konzultovat dílčí změny v EU. Prioritou je ekonomické oživení. „S tím, jak se unie dostává z finanční krize, potřebuje pozitivní agendu růstu,“ uvedl Van Rompuy.

Francouzský prezident Francois Hollande v této souvislosti upozornil na vzestup nacionalistů. Čtvrtina francouzských voličů odevzdala hlasy Národní frontě, která mimo jiné brojí proti přistěhovalcům. Podle Hollanda je třeba dávat na dění v jeho zemi pozor.

Jednání teprve začínají

Jasněji o obsazení klíčového postu šéfa Evropské komise bude nejdříve na konci června, uvedl server EUobserver. Van Rompuy byl na summitu pověřen, aby vedl konzultace. Podpora pro kandidáta nejsilnější - lidovecké - frakce v novém parlamentu, bývalého lucemburského premiéra Jean-Claude Junckera, není zdaleka jistá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám