Hlavní obsah

O postupu Juščenka začne jednat ukrajinský ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko trvá na tom, že jedinou cestou ze současné politické krize na Ukrajině jsou předčasné volby. Řekl to v úterý při posledním kole jednání s premiérem Viktorem Janukovyčem a zdůraznil, že nevezme zpět svoje rozhodnutí o rozpuštění parlamentu a vypsání voleb.

Článek

Proti prezidentovu rozhodnutí demonstrují už několik dní v Kyjevě tisíce lidí, kteří se obávají nestability v zemi a odmítají mocenské spory ve vládních kruzích.

"Po jednání zůstává postoj šéfa státu nezměněn. Prezident je přesvědčen, že kompromisu lze dosáhnout jedině za podmínky, že se uskuteční předčasné volby," cituje agentura AFP z prohlášení prezidentského úřadu.

Ústavní soud v úterý oznámil, že se zákonností prezidentského dekretu o rozpuštění parlamentu začne zabývat ve středu 11. dubna. Podle předchozích informací bude ale třeba na jeho verdikt počkat možná i měsíc. Vláda je přitom povinna do 11. dubna vyčlenit 1,3 miliardy korun na přípravu voleb stanovených na 27. května.

Boj o moc mezi prozápadními a proruskými politiky

Juščenko 2. dubna rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby. [celá zpráva]Narůstaly spory mezi ním a parlamentem ovládaným proruskými silami. Koncem února 11 poslanců z jeho tábora přešlo na stranu vládní koalice. Juščenko obvinil v této souvislosti koaliční poslance a vládu z protiústavního jednání a snahy uzurpovat moc. Objevily se i zprávy, že vládní koalice nabídla opozičním poslancům za přestup ke koalici ohromné úplatky nebo ministerská křesla. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ukrajinský prezident rozpustil parlament

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko rozpustil parlament. Oznámil to v pondělí v televizi po sedmihodinovém jednání s vůdci parlamentu. Současně vyhlásil...

Výběr článků

Načítám