Hlavní obsah

Nové volby v Británii? Druhé referendum o brexitu je pravděpodobnější

Londýn

Po razantním odmítnutí návrhu dohody o brexitu se pokoušejí labouristé vyvolat předčasné volby, není však jasné, zda poslanci vysloví ve středu vládě nedůvěru. Podle mnohých analytiků ji konzervativci podpoří, protože se obávají prohry ve volbách. Může proto dojít na druhé referendum, uvedl labourista Andrew Adonis.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jeremy Corbyn

Článek

„Klíčovou otázkou nyní je, co Theresa Mayová po porážce v parlamentu udělá. Myslím si, že se může nyní vydat jedinou cestou - k referendu, které by dalo lidem šanci vyřešit krizi,“ řekl stanici CNBC labouristický poslanec Andrew Adonis, který byl v minulosti ministrem dopravy a školství.

Předseda Strany práce Jeremy Corbyn si přeje předčasné volby, ale mnozí analytici se domnívají, že vláda Mayové nepadne. Podle politického poradce ve skupině Eurasia Group Mujtaby Rahmana „tu není aktuální hrozba pro pozici Mayové“ a podpoří ji i ti konzervativci, kteří odmítli dohodu, stejně jako deset zákonodárců ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), kteří to uvedli už dříve.

Pro druhé referendum i Skotsko

Příští týden pak Mayová zřejmě předloží parlamentu návrh další strategie. Protože však žádné řešení nemá v rozděleném britském parlamentu přednost, Corbyn zřejmě podpoří druhé referendum, řekl Adonis. Dodal, že vzhledem k tomu, jak je parlament rozdělen, stává se druhé hlasování nejrealističtějším východiskem, na němž by se zákonodárci mohli shodnout.

„Verdikt parlamentu o dohodě Theresy Mayové je zcela jasný a rozhodný a věci se nyní musí změnit, počínaje vládou,” řekl stínový labouristický ministr pro brexit Keir Starmer. Podle informací politické zpravodajky televize Sky News Beth Rigbyové hodlá až 100 labouristických poslanců vystoupit na podporu nového referenda, ke kterému se Corbyn stavěl dosud chladně.

Po novém referendu volá také skotská premiérka Nicola Sturgeonová: „Už bylo promrháno dost času. Je načase zastavit odpočet článku 50 (Lisabonské smlouvy) a znovu tuto otázku předložit voličům. Skotsko hlasovalo za setrvání v Evropské unii a neměli bychom být odvlečeni ven proti naší vůli.” Dodala, že skotští poslanci Mayové důvěru nedají.

Této možnosti se nebrání ani konzervativní poslanec a bývalý generální prokurátor Dominic Grieve. Voliči by podle něj při případném druhém plebiscitu měli mít možnost hlasovat i pro zvrácení brexitu. Grieve je zároveň připraven podpořit vládní plán odchodu z EU, pakliže by si to přáli občané.

Někdejší šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a jedna z tváří britského referenda o brexitu Nigel Farage před druhým referendem varoval. Farage je přesvědčen, že pokud se tak stane, Britům dojde s Bruselem trpělivost a EU odmítnou ještě důrazněji než v červnu 2016. Tehdy se pro brexit vyslovilo necelých 52 procent hlasujících voličů. Podle něj je nyní Británie v pozici, v jaké ji EU chtěla po dvouletém vyjednávání mít.

Reklama

Výběr článků

Načítám