Hlavní obsah

Nové číslo Charlie Hebdo zatím nevyjde, redaktoři bojují s únavou a smutkem

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Tuto ani další středu nevyjde nové číslo francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, který se stal letos 7. ledna terčem teroristického útoku. Deníku Le Parisien to řekla novinářka Anne Hommelová, podle níž není jasné, kdy se další číslo objeví.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vydání Charlie Hebdo vyšlo týden po vraždách v redakci.

Článek

„Žádný termín (pro vydání) není stanoven,“ uvedla. Redaktoři nejsou podle ní připraveni na nové vydání, protože zápasí se žalem, únavou i tím, že jsou terčem nadměrné pozornosti médií.

Gérard Biard, nový šéfredaktor týdeníku, řekl, že chce pokračovat. Ale Appoline Thomassetová z firmy Majorelle PR & Events, která zastupuje i Charlie Hebdo, sdělila, že redaktoři listu „nejsou připraveni – potřebují čas, potřebují se poradit a rozkoukat“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hollande na arabské obálce jako Hitler

Marocký týdeník Al-Watan vyšel v pátek s obálkou, jíž dominuje francouzský prezident François Hollande s Hitlerovým knírkem. Na paži má navíc hákový kříž. Obrázek doplňuje otázka: „Udělají Francouzi muslimům to, co nacisté židům?“

„Sám jsem vybral tuto fotomontáž a přebírám za ni plnou odpovědnost,“ řekl šéfredaktor listu Abderrahim Ariri. „Od útoků v Paříži jsem dostal řadu mailů od marockých muslimů žijících ve Francii a ti mi píší, že prožívají peklo,“ dodal.

Časopis vyšel dva dny po oslavách 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Ariri uvedl, že nelituje načasování tohoto kroku, za nějž může být tvrdě potrestán. Marocký zákon o tisku totiž uvádí, že „veřejné urážení hlav států, šéfů vlád a ministrů zahraničí se trestá vězením na dobu jednoho měsíce až jednoho roku a pokutou ve výši deset až sto tisíc dirhamů“ (28 až 280 tisíc korun).

Ariri označil zákon za neférový: „Francouzští novináři mají právo karikovat Proroka. Proč nesmím já dělat totéž s francouzskou hlavou státu?“ ptal se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám