Hlavní obsah

Nová polská vláda zvažuje možnost změny dohody o kvótách

Varšava

Nová polská vláda uvažuje o tom, zda by bylo možné pozměnit zářijové rozhodnutí Evropské unie o přerozdělení uprchlíků mezi členské státy, podle kterého má Polsko přijmout okolo 7000 utečenců. Uvedl to náměstek polského ministra vnitra Jakub Skiba. Varšava podle něj také zvažuje možnost přidat se ke slovenské žalobě proti kvótám.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská premiérka Beata Szydlová

Článek

O přerozdělení 120 000 uprchlíků rozhodli ministři vnitra unijních zemí většinou hlasů v září, kdy Polsko ještě mělo liberální vládu premiérky Ewy Kopaczové. Tu před měsícem po vítězství konzervativců v parlamentních volbách vystřídal kabinet Beaty Szydlové.

Skiba, který má na ministerstvu na starosti migraci, zopakoval, že Polsko je proti stálému mechanismu přerozdělování uprchlíků v EU, nicméně zdůraznil, že zemi by hrozila soudní žaloba, pokud by nesplnila závazek předchozí vlády přijmout 7000 uprchlíků.

"Neuvažujeme o něčem takovém, jako je nesplnění tohoto závazku. Uvažujeme o jiné věci. Vždy je možná úprava daného rozhodnutí, a nad tím se zamýšlíme," řekl.

Náměstek také připomněl, že Slovensko podalo u Evropského soudního dvora žalobu proti kvótám na uprchlíky, a dodal, že tuto žalobu zkoumají i polští experti a právníci z hlediska, zda je možný obdobný postup Polska či jeho podpora Slovensku. Nelze však vyloučit, že to nebude možné vzhledem k tomu, že Varšava už s přijetím uprchlíků souhlasila.

O přerozdělení 120 000 uprchlíků rozhodli ministři vnitra států EU jasnou většinou hlasů v září. Proti se při hlasování postavily kromě Slovenska také Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám