Hlavní obsah

Nová Evropská komise se sype, dva navržení kandidáti neprošli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Navržená rumunská eurokomisařka Rovana Plumbová, která měla mít na starosti dopravu, neprošla ve čtvrtek hlasováním právního výboru Evropského parlamentu JURI. Její kandidatura do komise je pozastavena a nezúčastní se slyšení. U JURI propadl i maďarský kandidát László Trócsányi, uvedla ČTK.

Foto: Profimedia.cz

Rovana Plumbová při agitaci před volbami do europarlamentu

Článek

Výbor Plumbovou nepodpořil, protože neoznámila, že má dvě půjčky v celkové výši skoro milión eur. Ty měla použít na předvolební kampaň do Evropského parlamentu.

JURI má za úkol posoudit finanční zájmy každého kandidáta, aby se neocitl ve střetu zájmů. Členka výboru, francouzská europoslankyně za Zelené Marie Toussaintová, řekla serveru Politico, že u Plumbové „je velký rozdíl mezi tím, co řekla nám a co doložila v Rumunsku“.

Plumbová je členkou rumunské sociální demokracie a zastávala několik ministerských postů, měla na starosti školství, životní prostřední, evropské fondy a dopravu. Už v roce 2017 byla prošetřována v korupčním skandálu v Rumunsku, kdy čelila podezření, že napomáhala šéfovi sociální demokracie PSD – za korupci odsouzenému Liviuovi Dragneuovi – získat spornou nemovitost zahrnující ostrov na Dunaji.

V komisi měla zajistit, že doprava bude udržitelná, bezpečná a dostupná, uvedla kandidátka na šéfku nové Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Problémy dalších kandidátů

Podle Toussaintové není Plumbová jediná, kdo v otázce možného střetu zájmů uváděl pokaždé jiné údaje. Ve čtvrtek u výboru neprošel ani László Trócsányi, který měl mít na starosti rozšíření EU. U něj výbor požadoval detaily o právní firmě, kterou založil ještě před tím, než se stal maďarským ministrem spravedlnosti.

Objasnit rozpory by měli i Polák Janusz Wojciechowski, Belgičan Didier Reynders a Francouzka Sylvie Goulardová, uvedl server Euractiv.

Bývalý belgický ministr zahraničí je předběžně prošetřován kvůli korupci a Goulardová, která byla dříve ministryní obrany, zase čelí podezření, že jako europoslankyně zaměstnávala neexistující poradce a brala na ně peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám