Hlavní obsah

Norsko v reakci na Breivikovy útoky vybuduje novou policejní základnu

– Oslo

Norský premiér Jens Stoltenberg v parlamentu prohlásil, že selhání při reakci na útoky atentátníka Anderse Behringa Breivika 22. července loňského roku bylo závažnější, než očekával. Před poslanci se za to omluvil. Oznámil, že řešením, aby se podobná situace neopakovala, je výstavba nové velké policejní základny v Oslu.

Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Norský premiér Jens Stoltenberg při projevu.

Článek

Stoltenberg reagoval na kritickou zprávu vyšetřovací komise, podle níž se Breivikovu pumovému útoku proti vládním budovám v centru Osla dalo zabránit prostřednictvím lepších bezpečnostních opatření. Komise rovněž dospěla k závěru, že policisté mohli Breivika zadržet dřív, kdyby se nedopustili chyb, takže by počet jeho obětí mohl být nižší než 77.

Premiér oznámil, že vláda schválila výstavbu nové policejní základny, která by měla sloužit k rychlým zásahům. Její zřízení je mezi 31 doporučeními komise.

Nový policejní komplex se podle deníku Aftenposten bude nacházet ve čtvrti Alnabru v Oslu, poblíž velkého železničního nákladového nádraží, a jeho součástí bude hangár pro dva policejní vrtulníky, základna pro protiteroristickou jednotku Delta. Na základně by také měly být schopny přistávat velké vojenské helikoptéry.

Zřízení základny má výrazně zkrátit dobu reakce bezpečnostních složek na případný útok či jinou krizovou situaci. V současné době operují policejní vrtulníky z letiště Gardermoen a od vyhlášení poplachu uplyne 15 až 20 minut, než se dostanou do centra města. Z nového centra to bude trvat tři až čtyři minuty.

Hlavním problémem při zásahu bylo, že policie měla jen jednu pronajatou helikoptéru a ta byla zrovna mimo provoz kvůli dovoleným. Na ostrov Utöya jela policie příliš dlouho. Policie také nevyhodnotila správně Breivikův telefonát, ve kterém nabízel, že se vzdá.

Stoltenberg dnes rovněž slíbil razantně zvýšit bezpečnostní zajištění významných institucí a dalších budov a zlepšit výcvik všech složek k efektivnějšímu řešení krizí. Pracuje se rovněž na novém poplašném systému, který bude uveden co nejdříve do provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám