Hlavní obsah

Norsko se odvolá proti rozsudku, že s Breivikem zachází nelidsky

– Oslo

Norsko se odvolá proti rozsudku, podle něhož stát porušil zákaz nelidského zacházení při věznění teroristy Anderse Behringa Breivika. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Foto: NTB Scanpix, Reuters

Breivika přivádějí k soudu, kde žaluje vládu

Článek

„Požádal jsem generálního prokurátora, aby se proti rozsudku odvolal,” oznámil v prohlášení norský ministr spravedlnosti Anders Anundsen.

Soud 20. dubna vyhověl v některých bodech Breivikově stížnosti na podmínky vězení. Pravicový extremista kritizoval zejména držení v samovazbě a nedostatek pozornosti věnované jeho psychickému zdraví. Stěžoval si mimo jiné na používání pout, omezování korespondence, pravidelné prohlídky cely či izolaci od ostatních trestanců. Tvrdil, že ho stát chce dohnat k sebevraždě.

Podle verdiktu Norsko porušilo některá práva zakotvená v evropské Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod, především zákaz nelidského nebo ponižujícího zacházení či trestání.

Breivikovo právo na soukromý a rodinný život podle soudu ale dotčeno nebylo. Kontrola jeho korespondence je prý podle verdiktu oprávněná.

Breivik v červenci 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. Krátce poté postřílel 69 účastníků letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, trest ale může být prodlužován až na doživotí.

Související téma:

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik na fotografii, kterou přiložil ke svému manifestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám