Hlavní obsah

Norská policie v Oslu provedla razii, podezřelé nenašla

Oslo

Norská policie v neděli v Oslu provedla zátah v souvislosti s pátečními krvavými útoky, jimž podle nové bilance dosud podlehlo 93 lidí. Několik zatčených ale zakrátko zase propustila na svobodu. Pachatel Anders Behring Breivik je ve vazbě.

Foto: Reuters

Ozbrojení policisté v neděli provedli razii na východě Osla

Článek

Breivik se přiznal jak k pumovému útoku na vládní budovy, tak ke střelbě na ostrově Utöya, ale nepovažuje to za kriminální čin. Při útocích bylo zraněno téměř 100 dalších osob a několik lidí je stále nezvěstných.

Policie včetně protiteroristické jednotky Delta dopoledne zahájila operaci ve čtvrti Slettelökka na východě metropole a zatkla při ní podle serveru listu Verdens Gang několik lidí. Její mluvčí Anders Frydenberg řekl, že byli předvedeni k výslechu a ukázalo se, že s útoky nemají nic společného, takže byli propuštěni. V prohledaných domech se nenašly ani žádné výbušniny. Akce měla vyvrátit možnost, že hrozí další útoky.

V případě, že bude usvědčen, může být Breivik odsouzen k 21 letům vězení. Na internetu už ale začala debata o dočasném zavedení trestu smrti.

Breivik také vypověděl, že oba útoky spáchal sám. Podle jeho právníka citovaného v neděli agenturou AP byla motivem snaha změnit norskou společnost.

Foto: Reuters

Razie v Oslu

Stále prověřují podíl další osoby

Policejní komisař Sveinung Sponheim na tiskové konferenci řekl, že policie stále ověřuje, zda kromě Breivika v mládežnickém táboře norských socialistů na ostrově Utöya nestřílela ještě jedna nebo víc osob.

"Říká, že byl sám, ale policie musí vše, co on prohlašuje, ověřit. Z výpovědí některých svědků střelby usuzujeme, že si nemůžeme být jisti, zda tam byl jeden nebo více střelců," řekl komisař.

Sponheim přiznal, že několik osob je po atentátech stále pohřešováno. Jejich přesný počet neuvedl. Pohřešují se osoby nejen z ostrova, ale také z vládní čtvrti. Tam jsou nacházeny stále další části těl, a k ohledání ostatků v neděli byli přizvání forenzní experti Interpolu.

Breivikův právník Geir Lippestad v televizi NRK oznámil, že jeho klient chtěl útokem na norskou společnost docílit její změny. Přál si prý změnu společnosti a věřil, že aby se to stalo, musí dát podnět k "revoluci". Řekl také, že Breivik strávil roky sepisováním svých názorů v manifestu. Breivik má v pondělí stanout před soudem, kde se má projednávat prodloužení vazby a kde chce také svůj čin veřejně vysvětlit.

Breivikovo autorství manifestu nazvaného 2083 - evropská deklarace nezávislosti potvrdil i Sponheim. Breivik v něm obšírně vysvětluje své postoje. V textu se uvádí, že evropská elita, zastánci multikulturalismu a ti, kdo umožňují šíření islámu, budou za své zrádné činy potrestáni. [celá zpráva]

Frydenberg řekl, že z manifestu bylo zřejmé, že se chystá útok. "Protože chceme proniknout do marxistických médií propagujících multikulturalismus, jsme nuceni přistoupit k brutálnější a dech beroucí operaci, která povede k obětem. Jakmile se jednou rozhodnete zaútočit, je lepší zabít co nejvíc lidí, jinak riskujete, že ideologický dopad činu nebude dostatečný," uvádí se v dokumentu podepsaném anglicky znějící úpravou Breivikova jména Andrew Berwick.

Foto: Reuters

Norský premiér Jens Stoltenberg hovoří během smuteční ceremonie v katedrále v Oslu

Breivikův otec je v šoku

V katedrále v Oslu se v neděli konala mše za oběti útoku. Přítomen byl král Harald V. s královnou Sonjou a rovněž premiér Jens Stoltenberg. Všichni účastníci se nevešli dovnitř, takže část jich byla i před katedrálou, ačkoli pršelo.

Zároveň vyšlo najevo, že policii v pátek trvalo hodinu a půl, než se dostala na ostrov od chvíle, kdy Breivik začal po mládeži střílet. Policisté prý neměli rychle k dispozici vrtulník, a když dorazili ke břehu jezera, nemohli najít člun. Breivik stačil zastřelit 85 lidí, než se pak policistům vzdal a nechal se zatknout.

Jeho otec, který je v důchodu a žije ve Francii, v neděli řekl, že je v šoku a že se o činu dověděl díky internetu. Se synem se prý neviděl od roku 1995. S Breivikovou matkou se rozešel v 80. letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám