Hlavní obsah

Norka získala azyl v Polsku, aby jí Barnevernet neodebral dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Sedmatřicetiletá norská matka Silje Garmová získala i s dvouletou dcerou Eirou azyl v Polsku. Požádala o něj, neboť se obávala, že by jí norská sociálka Barnevernet mohla dceru odebrat. Uvedl to ve středu list The Times.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Proti práci norského úřadu Barnevernet se konaly protesty v mnoha zemích světa.

Článek

„Tímto krokem Polsko potvrdilo, že chrání rodinu,“ řekl stanici tvp.info advokát Norky Bartosz Lewandowski. Norka přijela do Varšavy loni v květnu, protože se bála, že jí norské úřady odeberou její druhé dítě. O azyl požádala loni v září. [celá zpráva]

Obavy měla oprávněné. Už dříve ji sociální pracovnice obvinila, že zneužívá léky proti bolestem a chová se zmateně. Úřady kvůli tomu Garmové odebraly starší dceru, nyní třináctiletou Fröyu. Po celou dobu jejího druhého těhotenství ji sledovaly, zda nebere léky proti bolestem. I když se to nepotvrdilo, starší dceru jí nevrátily a ona sama skončila ve speciálním centru pro matky.

Poděkování Silje Garmové Polákům

Z ústavu pro matky se jí podařilo odejít a dostala se do Polska i s čerstvě narozenou mladší dcerou. Její případ je výjimečný, protože nejde o cizinku ani o ženu ze sociálně slabých vrstev, její otec byl poslanec.

Barnevernet má velmi špatnou pověst, protože odebírá děti rodičům i z důvodů, které jsou v jiných zemích, kde není ochrana dětí tak přísná, považované za banální. Často na to doplácejí cizinky, což je i případ Češky Evy Michalákové.

Norská sociální služba odebrala Michalákovým dnes třináctiletého Denise a devítiletého Davida na jaře 2011, a to kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám