Hlavní obsah

Noční požáry v Řecku si vyžádaly tři oběti

ATÉNY

Tři oběti na životech si vyžádaly lesní požáry v Řecku v noci na čtvrtek. Zhruba 125 požárů, které zuří na Peloponéském poloostrově, se nedaří zvládnout a hoří nekontrolovaně. Vláda v Aténách vyhlásila stav nouze ve středním Řecku a na ostrově Kefalonia.

Článek

Tři starší lidé zemřeli v mohutném požáru jižně od města Aegio. Další člověk byl vážně zraněn a jeden se pohřešuje. Oheň zničil desítky domů, kostely, školy a tisíce akrů půdy v osmi vesnicích.

"Všechno shořelo, olivovníky, vinohrady, dobytek - nic nezbylo," uvedl jeden z obyvatel.

Na několik hodin byla zavřena i dálnice spojující Atény se západem Peloponésu. Desítky měst v oblasti, kde hoří patnáct požárů, se také ocitly bez elektřiny a vody.

Záchranné helikoptéry přes noc evakuovaly stovky obyvatel z vesnic na Peloponésu a shazovaly tuny vody na hořící porost. Požár už zasáhl 20 kilometrů čtverečních a ohrožuje na 40 měst.

Zlá je také situace na Kefalonii, kde shořelo deset procent rozlohy turisticky oblíbeného ostrova.

Ke vzniku velkého počtu požárů přispívá mimořádné sucho i teploty kolem 45 stupňů Celsia.

Plameny vyhnaly turisty z jihu Itálie

Třetí den hoří rozsáhlý požár v oblasti Gargana na jihovýchodě Itálie. Plameny sežehly už stovky hektarů půdy a přinutily k útěku tisíce turistů i místních obyvatel. Na Garganu uvěznily několik stovek turistů na pláži a úřady je musely zachraňovat přes moře na lodích. Hotely a kempy musely opustit asi čtyři tisíce rekreantů. Mnohé kempy shořely.

Další nová ohniska jsou na Sicílii, na Sardinii i v Abruzzách, ohně se rychle šíří a mohutní, protože je rozdmychávají suché větry z Afriky.  Celkem bylo v Itálii zatím napočítáno 300 požárů, které mimo Apulie nejvíce postihly regiony Kalábrie a Kampánie.

Víc než polovina požárů v Itálii byla prý založena úmyslně

Úřady se domnívají, že za většinou z nich jsou místní kriminální živly, které se snaží zdevastováním vegetace dostat k výhodným rekultivačním zakázkám či ke stavebním pozemkům.

"Šedesát procent požárů bylo úmyslně založeno," vypočítává civilní ochrana. "Největší část (29 procent) tvoří pyromani, " sdělil Francesco Bruno. Hodně ohňů je založeno na objednávku. Mnozí Italové chtějí rozšířit vyklučením lesa získat nová pole pro svá stáda, jiní potřebují místo pro nelegální stavební projekty. Dalšími jsou i hasiči, kteří si chtějí zajistit práci.

Požáry v Bulharsku a Chorvatsku

S ohněm bojují i v Bulharsku, kde za posledních 24 hodin kvůli nim propuklo na 22 nových požárů.

Požár také postihl Makarskou riviéru v Chorvatsku, dva ohně hořely u Živogočce, oblíbené destinace českých a slovenských turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám