Hlavní obsah

Nobelovu cenu za chemii dostali dva vědci a jedna vědkyně za výzkum enzymů

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za chemii dostali letos ve středu tři vědci. Cena byla opět rozdělena. Za vývoj enzymů ji dostala Američanka Frances H. Arnoldová a za zkoumání peptidů a jejich produkci pomocí bakteriofágů Američan George P. Smith a Brit Gregory P. Winter.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Laureáti Nobelovy ceny za chemii pro rok 2018: Frances H. Arnoldová, George P. Smith a Gregory P. Winter.

Článek

Podle výboru ji vědci dostali za „revoluční využití evoluce“, když „uplatnili Darwinovy principy ve zkumavkách“ a používali princip náhody.

„Použili evoluční principy a stejné principy, tedy genetické změny a výběru, použili, aby vyvinuli proteiny, které řeší lidské potíže,“ dodal výbor k pracím trojice.

Arnoldová jako první provedla řízenou evoluci enzymů, kdy proteiny vyvolaly chemickou reakci. Vyvinula mnoho enzymů uplatněných v lékařství i u biopaliv, které umožňují nahradit fosilní paliva.

Smith vyvinul metodu, jak získávat nové proteiny za pomoci fágů, kteří napadají bakterie. Winter tuto metodu použil k výrobě nových léků, kdy bakteriofágy produkují protilátky proti jedům a látky, které umí potlačit autoimunitní reakci a léčit metastáze u rakoviny.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Nová nositelka Nobelovy ceny za chemii Frances Arnoldová

Arnoldová první řízenou evoluci enzymů uskutečnila v roce 1993.

Prvním lékem vytvořeným na základě proteinu, který vytvořil bakteriofág, je Adalimumab z roku 2002, který se používá při léčbě lupénky a artritidy.

Loni Nobelovu cenu za chemii získali Švýcar Jacques Dubochet, Američan Joachim Frank a Brit Richard Henderson za rozvoj pokročilé elektronové mikroskopie použité při poznávání struktur biomolekul ve 3D. [celá zpráva]

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali v úterý Američan Arthur Ashkin, Francouz Gérard Mourou a Kanaďanka Donna Stricklandová za „převratné objevy v oboru laserové fyziky“, když vyvinuli nástroje využívající světlo a vysoce výkonné lasery emitující krátké pulzy. [celá zpráva]

V pondělí dostali Nobelovu cenu za lékařství Američan James Allison a Japonec Tasuku Hondžo za výzkum, jak imunitní systém těla pomáhá bojovat s rakovinou. [celá zpráva]

Prestižní ocenění je spojeno s finanční odměnou ve výši devět miliónů švédských korun (22,4 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám