Hlavní obsah

Nobelovu cenu dostal mrtvý vědec, porota to netušila

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Švédský výbor udílející Nobelovy ceny začal v pondělí rozdávat ceny za loňský rok. Cenu za objevy v oboru lékařství spolu s dvěma dalšími vědci získal kanadský imunolog Ralph Steinman. Porota ovšem netušila, že Steinman nedávno zemřel. Když se to dozvěděla, trvalo jí několik hodin rozhodnout se, zda cenu Kanaďanovi neodebere.

Článek

Jen pár hodin poté, co výbor oznámil, že cenu letos získává trojice imunologů včetně Steinmana, oznámila Rockefellerova univerzita, kde Steinman působil, že 68letý vědec před třemi dny podlehl rakovině slinivky.

Švédský výbor pak několik hodin přezkoumával, zda musí cenu Steinmanovi odebrat. Pravidla od roku 1974 stanovují, že Nobelova cena nemůže být přiřknuta zesnulé osobě. Porota nakonec rozhodla, že Steinmanovi cenu ponechá.

„Je to neuvěřitelně smutná zpráva. Je nám líto, že se nemohl včas dozvědět, že získal Nobelovu cenu,“ prohlásil jeden z porotců Goran Hansson.

Steinman měl s cenou získat i odměnu ve výši pěti miliónů švédských korun (přes 13 miliónů korun). Ty by nyní měly připadnout dědicům.

Porota ocenila Steinmanův objev dendritických buněk, které aktivují imunitní systém. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám