Hlavní obsah

Nizozemsko připravuje zákaz halucinogenních hub

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIZOZEMÍ

Vláda v Haagu předložila parlamentu návrh zákona, který zakazuje prodej halucinogenních hub lysohlávek. Nizozemsko je ve vztahu k tzv. lehkým drogám nejtolerantnější zemí Evropy. „Požití lysohlávek může vyvolat halucinace, které mohou vést až k extrémnímu a život ohrožujícímu jednání,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví ve zdůvodnění návrhu.

Článek

Halucinogenní houby jsou spojovány se zdvojnásobením počtu tragických nehod především turistů za poslední rok. Posledním impulsem měla být smrt 17leté Francouzky, která skočila z jednoho amsterodamského mostu do kanálu a utopila se.

Zatímco u tohoto případu nebylo prokázáno jednání pod vlivem lysohlávkového halucinogenu psilocybinu, Islanďan, který si skokem z balkonu zlomil obě nohy nebo Dán, který se vysokou rychlostí řítil v autě kempem plným spících lidí, jednali pod vlivem hub.

Starosta navrhuje pro nákup hub třídenní čekací lhůtu

Zákazu se ale brání majitelé tzv. Smart Shopů, kde se lysohlávky prodávají. Jejich sdružení tvrdí, že zákaz prodeje čerstvých hub povede k šíření již zakázaných sušených, které jsou co do účinků silnější.

Haagský starosta s ohledem na možné omezení turistiky navrhl kompromis. Ten spočívá v třídenní lhůtě mezi objednáním lysohlávek a jejich zakoupením, což by mělo zabránit živelnému užívání a umožnit každému zvážit možné dopady drogy.

Psilocybin vyvolává u většiny konzumentů veselou „hihňavou“ náladu a intenzivnější vnímání barev a zvuků až halucinace, ale může také působit zvracení a úzkostné pocity.

Reklama

Výběr článků

Načítám