Hlavní obsah

Nigerijcův výbušný materiál mohly rozeznat letištní skenery

Novinky, rei
Washington

Výbušninu, kterou chtěl v pátek v letadle z Amsterdamu do USA použít 23letý Nigerijec, bezpečně rozeznají moderní bezpečnostní zařízení, která mají na letišti v Amsterdamu k dispozici. Útočník materiál do letadla propašoval, protože procházel jen rentgenovým rámem. Uvedla to agentura AP.

Článek

Omar Farúk Abdul Mutalláb pronesl v první vánoční svátek do Airbusu A330 společnosti Northwest Airlines 80 gramů látky PETN. Propašoval ji v kondomu nebo v podobném obalu. Podle stanice CNN by množství výbušniny stačilo na zničení i většího letadla. [celá zpráva]

PETN je vysoce účinná látka a bezpečně se s ní manipuluje. Teroristé ji s oblibou v 70. a 80. letech přidávali do plastických trhavin, ale podle saúdských úřadů byla použita i při srpnovém pokusu o atentát na šéfa protiteroristických operací. Využít ji chtěl též Richard Reid, který se letadlo nad Atlantikem chystal vyhodit do povětří v roce 2001. Výbušninu měl ukrytou v botě.

PETN se dá snadno získat například z průmyslově vyráběných rozbušek. K její detonaci je ale třeba primární výbušnina.

Kromě ní měl Mutalláb u sebe také stříkačku naplněnou tekutinou. Experti ji stále analyzují, ale zřejmě v ní nechyběl glykol.

Odborník na výbušniny James Crippin agentuře AP řekl, že materiál, který měl Mutalláb u sebe, mohla snadno rozeznat moderní zařízení - například tzv. foukací anebo svlékací skenery - či policejní psi. Ani v Nizozemsku, natož v Nigérii, Mutalláb svlékacím skenerem, nešel, ačkoliv byl k dispozici. Jejich užití ale ještě neschválila Evropská unie.

Mutalláb se pokusil vyhodit do povětří letadlo směřující do Detroitu, ale selhala mu rozbuška. Cestující a posádka ho pak přemohli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám