Hlavní obsah

Nezvládneme to, zrušte sankce, žádá Čaputová těsně před začátkem plošného testování

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová upozornila, že necelých 24 hodin před zahájením plošného testování obyvatel Slovenska na covid-19 je připraveno pouze 60 procent ze všech odběrných týmů potřebných pro oba víkendové dny, kdy má testování proběhnout.

Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová během jednání s představiteli armády.

Článek

„Důvodem je především chybějící zdravotnický personál. Cíl operace  – protestovat celé obyvatelstvo Slovenska – je nenaplnitelný,“ konstatovala hlava slovenského státu.

Čaputová se v pátek jako vrchní velitelka ozbrojených sil Slovenské republiky setkala s náčelníkem generálního štábu Danielem Zmekem a s velitelem operace Společná zodpovědnost (název plošného testování všech obyvatelů Slovenska – pozn. redakce) Ivanem Pachem, aby ji informovali o připravenosti akce.

„Z poskytnutých informací je zřejmé, v rámci celoplošného testování nebude možné otestovat statisíce občanů, zájemců o testování,“ dodala Čaputová.

Premiér Matovič slíbil zdravotníkům příplatek 500 eur za účast na plošném testování

Koronavirus

Žádám změny

Vzhledem k uvedeným informacím požádala vládu premiéra Igora Matoviče o změny v plošném testování. „Žádám ještě před spuštěním testování o přehodnocení podmínky zákazu vycházení a netrestání lidi, kteří se z objektivních důvodů na test nedostanou nebo kteří se z jiných důvodů na test nemohou dostavit. Nemůžeme dopustit, aby statisíce občanů zůstaly před testováním v nejistotě,“ uvedla Čaputová.

Prezidentka proto žádá vládu o zrušení kategorizace občanů na ty, kteří budou mít propustku k pohybu bez omezení, a ty druhé, protože na ně testování nevyšlo. „Takovýto důsledek v aktuální situaci rozděluje společnost, a to je to poslední, co teď potřebujeme,“ řekla.

Na celoplošné testování půjdou Slováci podle abecedy

Evropa

„Plošným testováním si nekupujeme propustku, jen rozkládáme riziko šíření viru v čase a je na nás, abychom tento čas využili smysluplně. Umožníme lidem, aby se dobrovolně otestovali. Občané, využijte tuto příležitost ve vaší obci, městě, pokud takovou možnost máte. A to bez strachu a pouze v zájmu ochrany zdraví,“ dodala Čaputová.

Vzdává se před bojem, reagoval ministr

Premiér Igor Matovič reagoval v souvislosti s vyjádřením Čaputové na sociální síti.: „Někdo se rozhodne v těžké chvíli nadbíhat názoru lidí, kteří si myslí, že mají právo nakazit jiné. Jiní pomáhají do poslední chvíle, jak dovedou. Protože si uvědomují, že pořádně zvládnuté celoplošné testování je způsob, jak se vyhnout tvrdému lockdownu.“

Ministr obrany Jaroslav Naď v rádiu Expres řekl: „Domníval jsem se, že jsme na jedné lodi a paní prezidentka vyzve zdravotníky, aby se přihlásili. Zvolila však jinou cestu, kterou lidi spíše od testování odradila.“

Ministr sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak na sociální síti reagoval poznámkou, že vrchní velitel ozbrojených sil má kapitulovat jako poslední, ne jako první. „Zatímco paní prezidentka předčasně troubí na ústup, vláda nadále pracuje na zabezpečení úspěchu operace Společná zodpovědnost,“ uvedl Krajniak, který vyjádřil přesvědčení, že odběrných míst bude dostatek, aby mohl být testovaný každý, kdo bude chtít.

Podle původních plánů měl být negativní test od pondělí propustkou ze zákazu vycházení, který vláda prodloužila do 8. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám