Hlavní obsah

„Nezranitelné” rakety Avangard připraveny k boji, hlásí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská armáda v pátek oznámila, že jsou její nové mezikontinentální rakety Avangard, jejichž okřídlená bojová část dosahuje nadzvukové rychlosti, po letech testování akceschopné.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Raketa Avangard při startu

Článek

Raketa Avangard má podle ruských expertů mezikontinentální dosah a může letět v atmosféře sedmadvacetinásobně rychleji než zvuk. Přitom dokáže během letu k cíli měnit směr i výšku, čímž je "naprosto nezranitelná" prostředky protivzdušné obrany. Navíc je Avangard navržen s využitím nových kompozitních materiálů, takže vydrží teploty dosahující až 2000 stupňů Celsia.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin v řídícím středisku při testu střely Avangard

Ruský prezident Vladimir Putin letos v únoru oznámil zahájení sériové výroby této zbraně, která má být do konce letošního roku poprvé zařazena do výzbroje pluku protivzdušné obrany nedaleko ruského Orenburgu.

Rusové poprvé ukázali Američanům svou „naprosto nezranitelnou” raketu Avangard

Evropa
Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nedatovaný snímek ze zkušebního odpalu rakety Avangard

Minulý týden ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov uvedl, že Rusko je připraveno zahrnout své mezikontinentální rakety Sarmat a Avangard do nové rusko-americké smlouvy START o omezení strategických útočných zbraní, bude-li za dva roky prodloužena.

Rusko-americká smlouva START má vypršet v roce 2021 a může být prodloužena o dalších pět let. Jednání ale váznou a obě strany se obviňují z nedostatečné vůle ustanovení smlouvy plnit. Šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin před deseti dny prohlásil, že smlouva START pravděpodobně prodloužena nebude.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám