Hlavní obsah

Nevolte německé piráty, vyzývá europoslankyně a prchá ze strany

Němka Julia Redaová, jediná zástupkyně pirátů v Evropském parlamentu, odchází ze strany a vyzývá voliče, aby v květnových volbách této straně hlas rozhodně nedávali, píše server týdeníku Zeit. Důvodem je kandidátka pro eurovolby, na níž je nominován bývalý šéf její kanceláře Gilles Bordelais. Ten čelí obvinění ze sexuálního obtěžování několika žen v Evropském parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Julia Redaová

Článek

Bordelais je na druhém místě německé kandidátky, hned za advokátem Patrickem Breyerem. „Gilles obtěžoval několik žen v parlamentu. To je pro mě naprosto nepřijatelné,“ řekla Redaová. Je rozezlena, že vedení Pirátské strany Bordelaise z kandidátky nestáhlo. Rozhodla se proto stranu opustit.

„Chování Gillese je nejen pro mě, ale celý můj tým velkou ranou a myslím, že jsem udělala správně,“ uvedla europoslankyně a dodala: „Taková osoba nesmí být zvolena.“

Kromě toho, že politička opouští stranu, nebude ji ani volit. „V eurovolbách nebudu hlasovat pro Pirátskou stranu,“ řekla. Ke stejnému kroku vyzývá i další voliče. Každý hlas pro piráty může být podle ní tím, který Bordelaise dostane do Evropského parlamentu. „Volte stranu, která se zasazovala proti filtrům pro nahrávání dat. Ale nevolte Pirátskou stranu,“ vyzvala dvaatřicetiletá politička.

Redaová později na Twitteru zdůraznila, že její prohlášení míří výhradně na německé Piráty a jejich kandidáta Bordelaise. Zároveň ocenila prohlášení evropských Pirátů, kteří vyloučili, že by v případě zvolení s Bordelaisem spolupracovaali. „Stále podporuji Českou pirátskou stranu, která na tomto incidentu nemá žádnou vinu,“ dodala.

Redaová patřila mezi nejhlasitější odpůrce reformy autorského práva na internetu, kterou Evropský parlament schválil v úterý. Na Twitteru napsala, že je to „temný den pro svobodu internetu“. V květnových volbách do Evropského parlamentu sama nekandiduje.

Vedení německé Pirátské strany poděkovalo Redaové prostřednictvím prohlášení uveřejněného na webových stránkách strany a současně litovalo jejího rozhodnutí. „Reprezentovala zájmy lidí a byla vždy kompetentní,“ píše se v prohlášení.

K obvinění ze sexuálního obtěžování vůči Gillesi Bordelaisovi se vedení strany pouze omezilo na: „Reagujeme s transparentností a odhodlaností na události, na něž se Julia Redaová odvolává“.

Piratenpartei Deutschland byla založena v roce 2006 po vzoru švédské Piratpartiet. Největší úspěch partaj zaznamenala v roce 2011 v zemských volbách v Berlíne, kde získala 15 mandátů, a o rok později v zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku. Tehdy získala 20 křesel. Ve spolkových parlamentních volbách pokaždé propadla. V Evropě mají Piráti zastoupení v parlamentech v Lucembursku, na Islandu a v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám