Hlavní obsah

Nevím, jak to zvládneme, napsal Kuciakův bratr. U soudu promluví rodiny obětí

Právo, doh, Novinky
Slovensko

Druhým dnem pokračuje u soudu ve slovenském Pezinku proces v údajnými vrahy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Dopoledne budou vypovídat příbuzní obětí. Tíživé pocity, které jeho rodina od vraždy zažívá, vylíčil v mrazivém vzkazu před začátkem soudního procesu bratr zavražděného novináře Jozef Kuciak.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ozbrojená stráž přivádí podnikatele Mariana Kočnera do jednací síně.

Článek

„Nedokážu moc dobře popsat, co se v nás odehrává. Jsme prostí lidé z vesnic a nikdy jsme se o nic nesoudili. Proti nám stojí skupina, která neměla žádné zábrany krást, vyhrožovat a vydělávat na vraždách,“ napsal na sociální síti Facebook.

„Pomáhali jim policisté, kteří nevyšetřovali nebo lustrovali, soudci, kteří vynášeli rozsudky dle vůlí mocných, právníci, kteří jim v těch zvěrstvech pomáhali, politici, kteří je kryli a dělali s nimi byznys. Spravedlnost se musela sklánět před láskou k moci a k penězům,“ dodal.

Martinka se asi dívala, jak Marček střelil Janka, řekla matka Kušnírové k výpovědi obžalovaného

Evropa

„To vše vedlo k tomu, že se rozhodli vraždit. Zastřelit mi bratra a švagrovou, aby už o tom svinstvu nepsal,“ napsal zdrcený sourozenec Jána Kuciaka. „Jenže my Maťku a Janka nedáme a nejsme sami,“ napsal s tím, že je řada dobrých lidí, kterým není jedno, co se stalo a kdo to způsobil.

„Nevím, jak to zvládneme, posadit se na lavici svědka. Je to psychicky hodně náročné, navíc v místnosti s vrahy,“ vylíčil Jozef Kuciak s prosbou, aby se novináři k jeho rodičům a matce zavražděné Martiny Kušnírové nepřibližovali a nenásobili jejich stres. „Strašně nám chybějí, nedovolme, aby se to ještě někdy někomu stalo,“ napsal pak s odkazem na zavražděné snoubence.

Výpovědi svědků a Andruška 

Ostře sledovaný soud s údajnými vrahy a objednavateli vraždy začal necelé dva roky po činu v pondělí. Ze zastřelení Kuciaka a Kušnírové viní obžaloba Miroslava Marčeka a Tomáše Szábóa.

Marček se během pondělní několikahodinové výpovědi k činu doznal. Z objednání vraždy kriminalisté viní podnikatele Mariána Kočnera, ten vinu odmítl a přiznal se pouze k nedovolenému ozbrojování.

Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy si odpyká ve vězení 15 let

Evropa

Během dnešního líčení soud vyslechne celkem sedm svědků. Dopoledne příbuzné obou zavražděných a odpoledne pak před soudem stane jeden z klíčových svědků Zoltán Andruško.

Ten vraždu zprostředkoval a od začátku s policií spolupracuje. Na základě dohody o vině a trestu, kterou uzavřel s prokurátorem a soud ji později potvrdil, si za svůj podíl na činu odpykává ve vězení patnáctiletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám