Hlavní obsah

Netanjahu: Chystejme se na válku

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za přípravu na válku označil v minulých dnech izraelský premiér Benjamin Netanjahu konferenci k Blízkému východu svolanou do Varšavy.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Americký viceprezident Mike Pence (vpravo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve Varšavě

Článek

„Je to otevřené setkání s představiteli vedoucích arabských zemí, kteří zde sedí společně s izraelským premiérem, aby pokročili v otázce společného zájmu, války proti Íránu,“ řekl Netanjahu hebrejsky před novináři.

Použil hebrejský výraz milchama, což v doslovném překladu znamená válka, avšak lze jej přeložit i jako boj nebo bitva.

Netanjahuův úřad na anglické webové stránce použil v přepisu slovo válka, kvůli čemuž se ale strhl všeobecný povyk, a tento anglický překlad ze stránky zmizel. V nové verzi se místo výrazu „válka“ objevil výraz „boj“. Na hebrejské verzi webu původní znění zůstalo. Premiér nicméně na konferenci do Varšavy nakonec dorazil.

Zřekněte se dohody, naléhal Pence

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf na Twitteru reagoval slovy, že Írán o Netanjahuových klamných představách ví a teď se s nimi obeznámil i svět na „varšavském cirkusu“.

Svět nemůže dosáhnout míru a bezpečnosti na Blízkém východě, aniž by se postavil Íránu na odpor, prohlásil ve čtvrtek během závěrečného dne konference Mike Pompeo, ministr zahraničních věcí USA. „Zatlačení Íránu je při řešení všech problémů toho regionu klíčové,“ zdůraznil.

Dodal také, že „všichni účastníci konference souhlasili s tím, že největším nebezpečím pro Blízký východ je Írán a že režim ajatolláha Chameneího chce obnovit Perskou říši“. Americký viceprezident Mike Pence vyzval evropské spojence, aby tak jako USA odstoupili od dohody o íránském jaderném programu z roku 2015.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán slaví 40. výročí islámské revoluceVideo: Reuters

Írán je podle něj největší hrozbou Blízkého východu a některé evropské země nespolupracují při jejím odstranění dostatečně. „Chtěli jsme odstartovat proces, který by měl trvalý charakter a směřoval ke stálé spolupráci při řešení sporů na Blízkém východě majících různé příčiny,“ řekl ve čtvrtek polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. Dodal: „USA i EU jsou přesvědčeny o roli, kterou by mohl i měl Írán sehrát na Blízkém východě i ve světě, ale znepokojují nás případné následky íránského jaderného programu.“

Na akci, které se zúčastnil i poradce a také zeť prezidenta USA Donalda Trumpa Jared Kushner, nebyli pozváni představitelé Íránu ani palestinské samosprávy. Chyběli i zástupci Turecka, Ruska a Číny, některých arabských zemí či šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Rúhání, Putin a Erdogan v Soči

Íránský prezident Hasan Rúhání se společně s hlavou Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem mezitím ve čtvrtek v černomořském letovisku Soči setkal s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Jednali mimo jiné o situaci v Sýrii a dalším vývoji na Blízkém východě.

„Tato trojice patří ke klíčovým hráčům na Blízkém východě a to, že chyběla na varšavské konferenci, může znamenat, že studená válka už začala,“ upozornil portál Onet.pl.

„Úvod deklarace, že varšavská konference má mírový charakter a není nasměrována proti Íránu, se po prohlášení Nentanjahua a Pompea rychle rozplynul,“ upozornil ve čtvrtek list Gazeta Wyborcza. „Konference se odehrála na Valentýna a to, co se na ní událo, je důkazem naší hluboké a bohužel zaslepené lásky k USA,“ dodal deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám