Hlavní obsah

Netahám za autem skútry, ale lidi, tvrdí mozek pařížských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na seznam nejhledanějších teroristů světa v pátek přibyl Abdelhamid Abaaoud, strůjce největšího masakru ve francouzské poválečné historii. A čím víc hrůzných podrobností o sedmadvacetiletém Belgičanovi vyplouvá na povrch, tím děsivějším monstrem se zdá být.

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Článek

„Místo toho, abych za džípem tahal vodní skútry na dovolenou, vláčím, díky Alláhovi, odpadlíky a bezvěrce,“ chlubí se potomek marockých rodičů, kterému se dostalo vzdělání na jedné z nejprestižnějších bruselských škol.

Abaaoud, který vyrůstal na nechvalně známém bruselském předměstí Molenbeek, navíc zřejmě nalákal do Sýrie stovky evropských mladíků. Zpravodajské služby o něm hovoří jako o jednom z předních rekrutů Islámského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Strůjce teroru v Paříži se objevil i na stránkách Dabiqu, jednoho z nejvlivnějších džihádistických periodik. V rozhovoru pro měsíčník, který vychází v několika světových jazycích, detailně popisuje život „svatého bojovníka“ a láká do řad IS další mladíky.

Západní civilizaci nazývá křižáckou. „Belgie je členem křižácké koalice napadající muslimy v Sýrii a Iráku,“ prohlásil mimo jiné.

Plánoval útoky ve vlaku

Abdelhamid Abaaoud, který je rovněž spojován se zmařenými teroristickými útoky ve francouzském vlaku, podle tajných služeb naplánoval útoky ze Sýrie prostřednictvím kompliců ve Francii a Belgii. A policie i tajné služby jsou jim na stopě.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Abdelhamid Abaaoud má být strůjcem atentátů v Paříži. Nyní pobývá v Sýrii.

Belgické bezpečnostní složky už v Molenbeeku provedly masivní zásah s cílem najít a zadržet Salaha Abeslama, který byl s Abaaoudem v kontaktu a vypůjčil černý vůz Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Podle dostupných informací však byl zásah neúspěšný, byť byl jeden podezřelý zadržen.

Známí útočníci z Paříže a jejich komplici

Abdelhamid Abaaoud

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Policisté ho podle informací rádia RTL identifikovali jako hlavu teroristické buňky, jež útoky v Paříži zosnovala. 

Ahmad Al Mohammad

Otisky prstů potvrdily, že byl Mohammad v říjnu zaregistrován na řeckém ostrově Leros, kde požádal o azyl. Použil při tom falešný syrský pas.

Samy Amimour

Stopy po jeho aktivitách zavedly vyšetřovatele na předměstí Bobigny, na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Policie zadržela i tři jeho příbuzné.

Salah Abdeslam

Foto: francouzská policie

Francouzská policie po 26letém Salahu Abdeslamovi stále bezvýsledně pátrá.

Salah Abdeslam je bruselský rodák, jenž v Belgii vypůjčil černý Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Belgická policie ho zadržela na bruselském předměstí Molenbeek.

Další jména

Policie zveřejnila ještě další jména: Omar Ismail Mostefai, jeho identita byla známa jako první, Bilal Hadafi a bratři Salaha Abeslama Ibrahím a Muhammed.

Další podrobnosti o útočnících čtěte ZDE.

Páteční teroristický útok v Paříži, jenž byl pod taktovkou Molenbeek, provedly tři koordinované skupiny teroristů. Stal se nejhorším krveprolitím, které francouzská metropole pamatuje od konce druhé světové války a prezident Francois Hollande i další státníci ho označili za vyhlášení války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám