Hlavní obsah

Neomezený dolet? Putinova revoluční střela s jaderným pohonem uletěla 35 kilometrů

Washington

Revoluční ruská střela s plochou dráhou letu, která měla mít neomezený dolet díky jadernému pohonu, uletěla při nejúspěšnějším testu jen 35 kilometrů. Uvedla to televize NBC s odvoláním na zprávu americké tajné služby. V březnu se přitom ruský prezident Vladimir Putin v předvolebně laděném projevu o stavu Ruské federace chlubil, jak bude moci kdykoli zasáhnout jakýkoli cíl, protože střela má neomezený dolet.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Podle zprávy americké tajné služby byla nová zbraň od loňského listopadu do letošního února čtyřikrát testována. Nejdelší let přitom trval jen dvě minuty a střela uletěla 35 kilometrů, než se vymkla kontrole a zřítila se. Při nejméně úspěšném testu letěla jen čtyři sekundy a uletěla pouhých pět kilometrů.

Revoluční zbraň vyvíjí Rusko od počátku nového tisíciletí. Při startu používá klasický pohon na letecký petrolej. Pak se má přepnout na jaderný pohon, to se však podle amerických expertů nepovedlo, jaderný motor se nezažehl.

Přesná funkce motoru není jasná, zřejmě ale jaderný reaktor ohřívá kapalinu, která se promění v plyn a expanduje.

Zpráva dále uvádí, že testy byly provedeny na žádost Kremlu, přestože její konstruktéři říkali, že je to předčasné, protože je raketa teprve ve stavu zrodu.

Putin se přesto chlubil, že tato střela je schopna dopravit nálož na jakékoli místo na světě a uniknout protiraketové obraně, která je prioritně zaměřena na vysokolétající balistické rakety, zatímco nová střela má mít plochou dráhu letu a měnit během něj trajektorii. „Nikdo ve světě takové rakety nemá,” zdůraznil ruský prezident.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v komentáři k informacím o neúspěšných testech řekl, že ruští novináři by neměli dát na americké kolegy: „Poslouchejte ruského prezidenta Vladimira Putina a věřte mu!”

Nové ruské zbraně

Putin v březnu hovořil o několika supermoderních zbraňových systémech. Hypersonickou raketu Kinžal s rychlostí údajně desetkrát překračující rychlost zvuku, kterou nosí podvěšenou nejrychlejší stíhací letoun na světě, trojmachový MiG-31K, už Rusko 9. května ukázalo na vojenské přehlídce ke dni vítězství nad nacisty. [celá zpráva]

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

MiG-31K vyzbrojený raketou Ch-47M2 Kinžal

V roce 2020 by měl být ve výzbroji ruských aerokosmických sil hypersonický kluzák Avantgard, který Rusko testuje od roku 2016. Tehdy podle americké tajné služby uskutečnil dva lety. Při jednom nesl kluzák maketu hlavice. Třetí test v říjnu 2017 skončil neúspěchem, kdy se kluzák vynášený do vzduchu balistickou raketou zřítil těsně před dosažením cíle. Čtvrtý test by se měl konat letos.

Z této zbraně, jejíž vývoj probíhá třicet let, mají Spojené státy obavy, protože proti ní není vzhledem k její rychlosti a okamžité změně směru letu obrana. Stávající protiraketový deštník nelze upravit k likvidaci těchto střel. [celá zpráva]

I USA však vyvíjejí takovou zbraň. Jde o vztlakové těleso bez motoru, jemuž dodá rychlost balistická raketa, která ho vynese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám