Hlavní obsah

Němka snila o životě v chalífátu, tak se vdala za bojovníka IS. Vydržela rok

Snila o životě v chalífátu vyhlášeném Islámským státem. Své touze šestačtyřicetiletá Němka s tureckými kořeny Mine K. podřídila veškeré své konání. Nakonec se jí podařilo se dostat do Iráku na místa dobytá Islámským státem. Vydržela tam žít jen rok. Nyní je v německém vězení a čeká na soud, popisuje server týdeníku Focus.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

Mine K. nechtěla vést běžný život. Její touhou bylo přestěhovat se do přísně islámské země a vše tomu podřídila. Po ukončení studia politických věd se radikalizovala. Opustila svého prvního manžela, protože byl podle jejího názoru příliš umírněný.  Prostřednictvím Facebooku si našla druhého muže - Murat D. byl bojovník Islámského státu. Vzali se v lednu roku 2015 prostřednictvím Skype.

Vzápětí Mine K. opustila Německo a přes Turecko odešla za svým novým manželem. Společně se nechali za pomoci pašeráků převést a připojili se k teroristickým brigádám v iráckém Mosulu. Po krátkém ideologickém výcviku bojoval Murat na frontě za měsíční plat 250 dolarů, zatímco jeho manželka se starala o domácnost. Mine K. také nezahálela a agitovala na sociálních sítích za svatou válku.

Velmi brzo se pár přestěhoval do iráckého města Tal Afar. Tam radikálové zabavili domy a byty pro své bojovníky. Mine K. pokračovala ve své agitaci pro svatou válku. Uvádí se, že to byla právě ona, kdo tak poblouznil 15letou školačku ze Saska-Anhaltska, která se přidala k Islámskému státu.

Úřady varují před návratem žen

V polovině roku 2015 zemřel Mine K. během bojů manžel. Vdala se ještě dvakrát, její situace ale byla špatná. Nedostávalo se jí prostředků a jak vliv IS slábl, země začala jeho příznivce pronásledovat. Na konci října 2016 odletěla se svým synem do Turecka. Ani tam se jí nepodařilo překonat problémy a vypořádat se s novou situací. Na konci letošního října se objevila v Německu, kde ji úřady zadržely.

Spolkový úřad na ochranu ústavy varuje před návratem a přijetím žen z oblastí v Sýrii a Iráku, které byly pod nadvládou teroristů z organizace Islámský stát. „Zhruba polovina všech, které se vrátily do Severního Porýní-Vestfálska, se opět zapojily do militantních salafistických kruhů,“ uvedl Burkhard Freier ze Spolkového úřadu na ochranu ústavy.

Problém je také s jejich dětmi. „Mnohé z nich jsou velmi traumatizované a otrávené radikálním islámem. Bude to trvat roky, než za odborné pomoci povedou normální život,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám