Hlavní obsah

Němečtí snoubenci dostali za vydírání Lidlu bombami deset let

Berlín

Trest deseti let vězení uložil ve čtvrtek zemský soud v německé Bochumi dvěma vyděračům, kteří s bombami vydírali potravinářský řetězec Lidl a požadovali od něj milión eur (27 miliónů korun). Státní zastupitelství podle agentury DPA pro obžalované navrhovalo doživotní odnětí svobody.

Foto: Profimedia.cz

Logo řetězce Lidl

Článek

Odsouzení, osmačtyřicetiletý počítačový technik a jeho o šest let starší snoubenka, se přiznali, že v letech 2012 až 2016 odpálili tři nálože před prodejnami Lidlu v německých městech Bochum, Bottrop a Herten. Exploze jen lehce zranily jednu zaměstnankyni.

Společnost vyděračům poslala asi milión eur, pachatelé si však vyzvedli pouze 1800 eur.

Soud je uznal vinnými z pokusu o vraždu, z loupežného vydírání, ze způsobení tělesné újmy a z odpálení nálože. Oba v průběhu procesu učinili úplná doznání. Nálože vyrobili ve svém bytě v Gelsenkirchenu ze zábavní pyrotechniky.

Soud v odůvodnění verdiktu uvedl, že obžalovaní sice neměli v úmyslu někoho zabít, ale věděli, že se tak může stát. "Zda zabijí jednoho člověka, nebo více lidí, jim bylo naprosto jedno," poznamenal předsedající soudce při čtení rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám