Hlavní obsah

Němečtí politici chtějí zpřísnit kontrolu syrských běženců

Berlín

Představitelé německé vládní konzervativní unie CDU/CSU a jejího koaličního partnera sociální demokracie SPD chtějí prověrky syrských běženců. Reagují tak nejen na varování policie před bezpečnostními riziky, ale především na informace, že Islámský stát ukořistil desítky tisíc syrských pasů, napsal v pondělí portál listu Der Tagesspiegel.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Migranti v Berlíně

Článek

"V Evropě potřebujeme především co nejrychlejší a komplexní registraci osob, kteří sem přicházejí," řekl předseda parlamentního výboru pro vnitřní záležitosti Ansgar Heveling. Součástí takové registrace má být prověřování syrských žadatelů o azyl. "Kde nepomohou doklady, mohou být nesrovnalosti odhaleny při pohovorech," dodal Heveling.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prověrky Syřanů kvůli ukradeným pasům považuje za důležité i expert na vnitřní bezpečnost SPD Burkhard Lischka. Ten také řekl, že úkolem evropských bezpečnostních služeb je co nejdříve získat sériová čísla ukradených pasů.

List Welt am Sonntag mezitím informoval, že Islámský stát ukořistil pasové předlohy také v Iráku a Libyi. V této souvislosti před zvýšeným bezpečnostním rizikem varovala i evropská agentura pro ochranu vnějších hranic Frontex.

V Německu v současné době platí pro syrské uchazeče o azyl zjednodušené podmínky řízení, což chce ministr vnitra Thomas de Maizière změnit. Do země letos dorazilo už více než milión migrantů, většinou z Blízkého východu a severní Afriky.

Reklama

Související články

Německo plánuje, jak dostat migraci pod kontrolu

Masové stěhování lidí z Blízkého východu a dalších regionů do Evropy hned tak nepomine. Vláda německé kancléřky Angely Merkelové proto podle britského listu...

Výběr článků

Načítám