Hlavní obsah

Němečtí agenti v Kosovu očištěni od obvinění z útoku na sídlo EU

PRIŠTINA/BERLÍN

K významnému obratu došlo v aféře kolem tří německých agentů zatčených v Kosovu pro podezření z bombového útoku na sídlo zastoupení EU v Prištině. Přihlásila se k němu dosud neznámá polovojenská skupina radikálních kosovských Albánců, která tak zcela zvrátila vyšetřovací verzi kosovské policie. Priština vzápětí trojici Němců propustila.

Článek

"Byl to začátek boje proti unijní misi EULEX, která má pracovat podle srbských podmínek, a kosovští Albánci ji odmítají," napsala v prohlášení dosud neznámá skupina Armáda Republiky Kosovo.

Podle původního tvrzení kosovské prokuratury hodil 15. listopadu jeden z trojice Němců ze sousedního prázdného domu na budovou, v níž sídlí zvláštní pověřenec EU pro Kosovo, bombu o síle 300 gramů TNT. Následný výbuch rozbil okna budovy a poškodil několik aut, nikoho však nezranil. O něco později byla pak trojice zadržena poté, co si poškozenou budovu fotografovala.

Agenti německé tajné služby BND seděli ve vyšetřovací vazbě od minulého víkendu a podle dvou nejmenovaných vysokých kosovských úředníků byli v pátek odpoledne pro nedostatek důkazů propuštěni a odvezeni na letiště v Prištině.

Thaçi chystá omluvu

Německá vláda žádala předtím kosovské úřady o „neprodlené propuštění všech tří osob“. Zástupce mluvčího německé vlády Thomas Steg týž den prohlásil, že „příslušný výbor pro kontrolu tajných služeb Spolkového sněmu konstatoval, že němečtí občané se neúčastnili teroristických činů a jsou zadržováni protiprávně.“

Šéf výboru Thomas Oppermann označil kosovské zadržení agentů za „podivný postup“. Jeho zástupce Max Stadler z opoziční FDP požádal vládu, „aby objasnila veřejnosti, jak mohlo vůbec dojít k obvinění tří spolupracovníků BND z účasti na těžkém zločinu“. Poznamenal, že činnost agentů BND v Kosovu slouží také zajištění bezpečnosti vojáků bundeswehru, kteří jsou nasazeni v Kosovu.

Podle webu SpiegelOnline se kosovský premiér Hashim Thaçi v nejbližších dnech omluví za celou aféru německé vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám